15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMarko Attila, fără imunitate. Când și cum va fi adus în țară?

Marko Attila, fără imunitate. Când și cum va fi adus în țară?

Plenul Camerei Deputaților ia act, miercuri, de demisia lui Marko Attila (UDMR), trimis în judecată, alături de alte 11 persoane, pentru despăgubiri supraevaluate. Dacă instanța va aproba propunerea DNA, va fi emis un mandat european de arestare pe numele său și udemeristul va fi dat în urmărire internațională.

Demisia din funcția de deputat, în original, a lui Marko Attila va fi citită astăzi în plenul Camerei, astfel că, din acel moment, udemeristul poate fi reținut, iar procurorii pot cere instanței arestarea sa. Dacă judecătorii sunt de acord cu propunerea DNA, vor emite un mandat european de arestare, care va fi transmis, direct sau prin intermediul Ministerului Justiției, autorităților ungare. Aceasta deoarece reprezentantul UDMR a fugit din țară încă din luna decembrie 2014 și, potrivit avocatului său, se bucură de protecția premierului ungar Viktor Orban.

Marko Attila și-a anunțat demisia din Parlament încă din data de 1 aprilie, dar colegii nu au putut lua act de hotărârea acestuia pe motiv că nu le-a parvenit documentul în original. Dacă demisia nu ar fi ajuns până astăzi la Camera Deputaților, plenul urma să ia în discuție a doua cerere de reținere și arestare preventivă formulată de DNA împotriva reprezentantului UDMR.

Trimis în judecată, dar liniștit

Marko Attila a fost trimis în judecată, joia trecută, alături de fostul șef al ANI, Horia Georgescu, de parlamentarul PNL Theodor Nicolescu și alte nouă persoane, în dosarul în care sunt acuzați de DNA că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate pe când făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). De menționat că din cele 12 persoane trimise în judecată în dosar (din care patru experți evaluatori autorizați), șapte sunt în arest preventiv. Inclusiv deputatul PNL Theodor Nicolescu, a cărui reținere a fost încuviințată de Camera Deputaților pe 25 martie. Cât despre udemeristul Marko Attila, acuzat și el de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, prima cerere a DNA privind reținerea și arestarea preventivă a fost aprobată de Camera Deputaților pe 9 decembrie 2014. Cu toate acestea, anchetatorii nu s-au putut apropia de el, deoarece nu se mai afla în țară.

Susținerea UDMR

Deși la momentul primei cereri a DNA Marko Attila era deja condamnat, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile, la trei ani de închisoare cu suspendare, conducerea UDMR și-a manifestat constant sprijinul pentru acesta. La anunțul demisiei din Parlament, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, aprecia decizia acestuia drept „curajoasă și corectă“ și spunea că „UDMR crede în nevinovăția lui Marko Attila și este solidară cu el“. „Uniunea îl va sprijini și în continuare, în funcție de posibilitățile sale și de instrumentele avute la dispoziție“, mai declara Hunor. Tot liderul maghiarilor își manifesta speranța ca anchetele legate de retrocedări să nu aibă și alte scopuri decât cele declarate, cum ar fi „renaționalizarea imobilelor deja restituite“.

La rândul său, Marko Attila a declarat că el a fost „fraierul“ comisiei din cadrul ANRP, „musca din laptele infestat“, și că s-a „trezit“ târât în dosar fără să aibă habar „de șmecheriile altora“. „Consider că tot acest atac virulent nu poate distinge între cei care au folosit acest proces (de restituire și despăgubire – n.r.) în scopuri personale şi cei care au lucrat cu bună credinţă pentru un scop nobil şi care au fost păcăliţi, induşi în eroare şi picaţi de-a fraierul într-un scandal. Cei care, într-adevăr, au comis asemenea fapte să răspundă. Cei care nu, să fie lăsaţi în pace. Nu este o rugăminte, ci un principiu de drept, într-un stat de drept. Sau poate greşesc eu şi România nu e stat de drept“, susținea Marko Attila la finele lunii martie.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă