21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDNA cere încuviințare pentru arestarea preventivă pentru Marko Attila

DNA cere încuviințare pentru arestarea preventivă pentru Marko Attila

Direcția Națională Anticorupție cere aviz de reținere și arestare preventivă pentru deputatul Marko Attila, întrucât este suspectat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, în dosarul despăgubirilor de la ANRP.

Citește și: DNA cere încuviințarea arestării deputatului Marko Attila, în dosarul în care este cercetată șefa DIICOT

Șefa DNA Laura Cotruța Kovesi a transmis procurorului general cererea de arestare a deputatului UDMR, pentru sesizarea Camerei Deputaților.

În 2008, deputatul Marko Attila, membru în Comisia de Despăgubiri din cadrul ANRP, a emis titluri de despăgubire neconforme cu valoarea de piață a unor imobile în trei dosare, supraevaluând bunurile cu aproximativ 75 milioane de euro. Acesta este prejudiciul adus bugetului de stat, precizează procurorii.

Citește și: UPDATE. Reacţia MAE în legătură cu situaţia deputatului UDMR, Marko Attila

Dosarele în care în care Marko Attila a aprobat retrocedarea unor imobile supraevaluate sunt, conform DNA:

”- La data de 04.12.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Neculai Nistor, în dosarul înregistrat sub. nr. 8745/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 55.390 metri pătrați de 84.546.000 lei (1526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul a 48.399.522 lei, prejudiciind cu această sumă bugetul de sta și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale de către două persoane.

– La data de 10.11.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Drulă Dorin Cornel, în dosarul de despăgubire înregistrat sub nr. 26600/CC/2006, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătrați și construcție demolată de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană.

– La data de 02.09.2008, în condițiile sus menționate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin în dosarul de despăgubire nr. 13653/FFCC/2008, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudești – Cioplea, actualmente sector 3 București, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către trei persoane”.

Marko Attila se află, în acest moment, în Ungaria.

Citește și: Deputatul Marko Attila vrea ca dosarul să îi fie trimis în Ungaria pentru a-l consulta. Ce spune legea

Anterior, Camera Deputaţilor a încuviinţat arestarea preventivă a inculpatului Marko Attila pentru infracţiunea de abuz în serviciu într-un alt dosar penal, însă deputatul UDMR a părăsit țara.

Citește și: UPDATE. REȚEAUA despăgubirilor de milioane de euro de la ANPR: Alina Bica, șefa DIICOT, arestată! DNA cere și arestarea deputatului Attila Marko.

Procurorul șef al DNA Laura Codruţa Kovesi  a transmis, la acel moment, procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupţie în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaţilor încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului MARKO ATTILA-GABOR, implicat în REȚEAUA avizării despăgubirilor nelegale de zeci de milioane de euro în dosarul în care șefa DIICOT , ALINA BICA, a fost reținută în vederea arestării preventive.

Prejudiciul în acest dosar depășește 62,5 milioane de euro. 

Potrivit documentelor trimise la Camera Deputaților, la data de 15.03.2011,Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, compusă din Marko Attila, Bica Alina Mihaela,  Bogdan Dragoş George, Alexandru Lăcrămioara și Diacomatu Sergiu Ionuț şi alte persoane, a aprobat raportul de evaluare corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor  legale privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă