11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMașinile noi vor fi dotate cu echipamente de apel de urgență automat

Mașinile noi vor fi dotate cu echipamente de apel de urgență automat

Noile modele de mașini și microbuzele vor fi echipate cu sisteme de apel de urgență automat (eCall) care să alerteze serviciile de salvare în cazul unui accident, până la 31 martie 2018, potrivit prevederilor legislatova votate, marți, de Parlament, se arată într-un comunicat al Parlamentului European în România. 

În 2014, au fost 25 700 de victime în accidente rutiere în Uniunea Europeană, iar aceste sisteme ar putea reduce aceste cifre cu până la 10% pe an. 

"Integrarea sistemului eCall bazat pe tehnologia 112 în întreaga Uniune va contribui la creșterea siguranței rutiere în toate cele 28 de state membre. Parlamentul European a subliniat mereu că prioritatea este reducerea numărului de victime și a gravității rănilor. eCall ca serviciu public, gratuit pentru toți cetățenii, indiferent de tipul de mașină sau de prețul de achiziție, va contribui la acest obiectiv comun”, a spus raportorul Olga Sehnalová (S&D, CZ). 

Cum funcționează

Sistemul eCall din mașini utilizează tehnologia apelului de urgență 112 pentru a alerta automat serviciile de salvare în cazul unor accidente grave. Astfel, echipele de salvare vor putea decide imediat tipul și dimensiunea operațiunii de salvare necesare și vor putea ajunge mai repede la accident, salvând mai multe vieți și reducând gravitatea rănilor. Costurile blocajelor de trafic ar fi, de asemenea, reduse. 

De asemenea, se asigură protecția datelor, întrucât deputații au întărit clauza legislativă privind protecția datelor pentru a împiedica urmărirea autovehiculului cu sistem integrat eCall înainte de producerea accidentului. Conform noilor norme, apelul automat va oferi serviciilor de salvare doar date minime de bază, cum ar fi tipul mașinii, carburantului, ora accidentului, locația exactă și numărul pasagerilor, potrivit sursei citate.

Normele precizează că datele strânse prin sistemul eCall de centrele de urgență sau de furnizorii lor de servicii nu trebuie transferate către terțe părți fără consimțământul explicit al persoanei respective. Producătorii vor fi obligați să se asigure că tehnologia eCall permite ștergerea completă și permanentă a datelor colectate. 

Dată limită: 31 martie 2018

Toate modelele noi de mașini de pasageri și vehicule comerciale ușoare vor fi echipate cu sistemele eCall din 31 martie 2018. Deputații au inclus, de asemenea, obligația pentru Comisia Europeană de a evalua, trei ani mai târziu, dacă aceste echipamente ar trebui incluse și în alte tipuri de autovehicule, cum ar fi autobuzele, autocarele sau camioanele. 

Aceste reguli noi stabilesc obligații pentru producătorii de mașini. În iunie 2014, un set separat de reguli a intrat în vigoare prin care statele membre sunt obligate să creeze până la 1 octombrie 2017, infrastructura necesară funcționării sistemelor eCall. 

Votul din Parlament încheie procedura legislativă UE. Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă