7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMaster Planul Portului Constanța, desființat de Agenția de Mediu

Master Planul Portului Constanța, desființat de Agenția de Mediu

 

Raportul de mediu al Master Planului pentru Portul Constanța trebuie refăcut. Aceasta este concluzia pe care directorul Agenţiei pentru Protecția Mediului din Constanța, Monica Zaharia, a comunicat-o celor circa 50 de lucrători portuari care au protestat, ieri, în fața instituției. Trebuie refăcut din mai multe motive, printre care se numără folosirea de date false sau/și eronate, dar și din cauza faptului că reprezentanții administrațiilor din Mangalia și Năvodari nu au fost consultați.

Mai mult, se pare că nu există un studiu serios de impact asupra sănătății publice din Constanța. Vorbim despre un port aflat lângă oraș, un port unde se manipulează minereuri grele, de exemplu, ale căror pulberi ar putea fi aduse de vânt în oraș. Organizația Patronală „Operatorul Portuar“ Constanța și Federația Națională a Sindicatelor Portuare spun că au înaintat Companiei Naționale „Admininistrația Porturilor Maritime“ S.A. Constanța, încă din martie 2015, o serie de observații referitoare la proiectul Master Plan pentru Portul Constanța, evidențiind faptul că, în elaborarea acestui proiect s-a pornit de la premise false sau eronate, consecința fiind astfel proiectarea unor soluții și strategii greșite, nereale.

Comunitatea portuară a reclamat și faptul că nu a fost consultată în privința acestui proiect, deși și-a manifestat disponibilitatea de a se implica, și în același timp a sesizat o lipsă de concordanță a proiectului cu Master Planul General de Transport al României. Totodată, în cadrul dezbaterii publice a Raportului de Mediu pentru Master Planul Portului Constanța desfășurată în data de 4 februarie 2016, comunitatea portuară a sesizat inclusiv deficiențe din perspectiva factorilor de mediu, cât și necorelarea funcției economice cu funcția socială, Master Planul neabordând deloc aspectul social, factorul uman.

Întrebări

Având în vedere faptul că reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Constanța au comunicat protestatarilor că agenția, din cauza deficiențelor de mediu constatate, va emite aviz negativ pentru Master Planul Portului Constanța, solicitând totodată refacerea proiectului, comunitatea portuară adresează public Ministerului Transporturilor (acționarul majoritar al CN APM S.A. Constanța), o serie de întrebări.

“Cum și de ce acest proiect de o importanță majoră pentru statul român a fost atribuit unei companii multinaționale, care nu are cunoștință de cultura zonei și particularitățile industriale ale Portului Constanța, după cum s-a dovedit, primind în schimb cel puțin 1,2 milioane de euro din banii României? Cine va suporta și care va fi sursa sumelor suplimentare necesare în vederea refacerii acestui proiect?“, sunt primele două întrebări.

De asemenea, portuarii mai întreabă, având în vedere faptul că numai procedura de avizare din punct de vedere a protecției mediului a durat aproximativ  14 luni, cât va dura refacerea proiectului și cu cât va fi întârziată astfel elaborarea unei strategii de dezvoltare reală a Portului Constanța, atât de necesară comunității portuare.   

Operatorii din port întreabă și când se va implica Ministerul Transporturilor în remedierea problemelor existente în Portul Constanța.

CONSECINŢE

Finanțările, în pericol

Bugetul statului român și Comisia Europeană, principalele surse de finanțare ale infrastructurii portuare din ultimii 20 de ani, vor mai putea finanța astfel de proiecte, fără o strategie coerentă? CE va putea considera viabile cererile de finanțare  ale unor proiecte fundamentate de o conducere portuară lipsită de viziune?. Organizația Patronală „Operatorul Portuar“.

 

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă