10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMăsură neobișnuită. Cum și-a băgat ”ochiul dracului” coada între polițiști și preoți:...

Măsură neobișnuită. Cum și-a băgat ”ochiul dracului” coada între polițiști și preoți: Pentru a nu-i mai tenta pe infractori, banii din donații și cutia milei vor fi depuși în bancă și în seifuri. Oamenii legii au fost închiși în biserici

Banu-i ochiul dracului, iar preoții din Constanța iau măsuri în această privință. Pentru ca hoții să nu mai cadă în ispită, dar și pentru ca fondurile lor să nu aibă de suferit, au luat o decizie inedită.

”Arhiepiscopia Tomisului a decis ca, de acum înainte, fiecare parohie să gestioneze valorile bănești, astfel încât să nu mai rămână sume de bani peste noapte în biserici. În fiecare zi, după încheierea activității bisericești, preoții vor centraliza donațiile făcute și le vor depune în locuri sigure: conturi în bănci, seifuri etc.”, au spus reprezentanții arhiepiscopiei. La decizia aceasta s-a ajuns după ce, recent, patru biserici din municipiul Constanța au fost sparte de hoți. ”Autori cu identitate necunoscută”, așa figurează în dosarele poliției.


Citește și:  Înaltpreasfințitul inculpat Teodosie trebuia să meargă cu un sobor de avocați la Poliție | OPINIE

Înaltpreasfințitul inculpat Teodosie trăiește însă undeva în Evul Mediu crezând cu convingere că ar putea să beneficieze de vreun beneficiu în fața legii pentru că ocupă un loc privilegiat în ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. Așa că, de câte ori e chemat la Parchet sau la Poliție, inculpatul Snagoveanul își ia cu el tămâia, cădelnița și soborul din subordine și oferă un spectacol penibil unei țări întregi … citește mai departe aici


Polițiști închiși în bisericile

O altă decizie inedită în acest caz a fost luată de polițiști. Cel puțin așa afirmă reprezentanții Sindicatului Europol. Aceștia afirmă, nici mai mult, nici mai puțin, că polițiștii au fost închiși în biserici, în noaptea de 23 ianuarie, ca o strategie pentru a prinde hoții.

”În ultima perioadă, în municipiul Constanța, două lăcașe de cult au fost călcate de hoți. De la acest context, în urma studierii ultimelor tehnici de prindere a hoților, șeful Poliției Municipiului Constanța, cms. șef Tudorel Dogaru a pus pe hârtie un „Plan de acțiune”. Iar în acest plan de acțiune, a dispus ca polițiștii de la toate secțiile de poliție, atât de la ordine publică, cât și de la investigații criminale, în intervalul 22:00 – 07:00, să fie repartizați câte UNUL, în fiecare lăcaș de cult de pe raza mun. Constanța. Vorbim de aproximativ 50 de lăcașe de cult în care a fost închis, la propriu, câte un polițist. Doar el și Dumnezeu, într-o comuniune ce a durat 9 ore, timp în care a avută ocazia unică de a fi în dialog cu divinitatea. Cu excepția Secției 2 Poliție, unde colegii au sesizat reprezentanții Filialei Constanța a Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL, și unde au fost planificați câte doi polițiști, la toate celelalte secții, polițiștii au fost carne de tun. Spunem asta deoarece, la nici 1 lună de la tragicul eveniment în care colegul nostru, șeful Postului de Poliție Vișeul de Jos, a fost omorât cu brutalitate, tocmai în biroul său, singur fiind, șefii noștrii, în mâna cărora stau destinele noastre, au trecut repede peste acest episod și se pare că reproduc același context periculos”, spun reprezentanții Europol. În opinia lor, este inadmisibil să planifici câte un polițist în serviciu, să îl închizi într-o biserică, și să aștepte ca hoții să dea buzna peste el.

”Ne întrebăm ce ar fi făcut în situația în care ar fi intrat 5 persoane peste el, sau dacă i s-ar fi făcut rău pe perioada celor 9 ore, sau dacă ar fi fost luat prin surprindere de spărgători”, mai spun ei. Europol a sesizat conducerea IGPR și Corpul de Control al Ministrului, pentru nerespectarea legislației privind programul de lucru, a modului de planificare în serviciu, dar și a managementului defectuos.

Replica IPJ

Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a făcut unele precizări referitoare la acest caz. Conducerea IPJ spune că în noaptea de 23 ianuarie a.c., Poliția Municipiului Constanța a desfășurat activități specifice pentru prevenirea și combaterea furturilor, sens în care au fost angrenate efective cu atribuții în domeniu. ”Dispozitivele au fost constituite în așa fel încât au existat polițiști atât în interiorul clădirilor vizate, cât și în exteriorul acestora, pentru a exista posibilitatea unei reacții promte, proporționale și eficiente, în situația în care ar fi fost depistate persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt. Astfel de activități sunt organizate periodic, având ca principal criteriu situația operativă, fără a avea drept scop paza anumitor obiective”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

”Au fost liberi să iasă”

”Polițiștii au solicitat parohiilor accesul pe timpul nopții în respectivele lăcașuri de cult, iar parohiile au răspuns pozitiv, facilitându-le accesul. Prin urmare, polițiștii au fost liberi să intre și să iasă în/din biserici, conform planului lor de acțiune. În niciun caz preoții nu i-au încuiat în biserici pe polițiști, cum eronat s-ar putea înțelege”, a adăugat și purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu.

Lege. Bisericile sunt exceptate

Polițiștii din Europol spun că nu este nimic deosebit faptul că bisericile sunt ținta hoților. Bisericile sunt, probabil, singurele instituții care, în mod ciudat, nu trebuie să respecte Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor – republicată, în sensul că nu își asigură bunurile cu agenți de pază, spun ei.

 

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă