19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMedic francez: Nu am întâlnit niciodată o situaţie precum cea din România

Medic francez: Nu am întâlnit niciodată o situaţie precum cea din România

Un expert francez în tratamentul arsurilor grave venit în misiune în România a declarat, luni seară, după ce a vizitat mai multe spitale din Bucureşti în care sunt pacienţii răniţi în incendiul de la Colectiv, că nu a întâlnit niciodată o astfel de situaţie, potrivit Mediafax. 

Profesorul Marc Chaouat, secretarul general al Societăţii Franceze de Studiere şi Tratare a Arsurilor și medic la Centrul de Tratare a Victimelor Arsurilor Grave din Spitalul St. Louis din Paris, a declarat luni seară, într-o conferinţă la Ambasada Franţei, că el și un alt medic francez, Vincent De Broucker, veniți împreună în misiune, au vizitat spitalele din Bucureşti pentru o acţiune care era planificată cu mult timp înainte, dar şi pentru a discuta cu colegii români despre această situaţie de criză.

“Am văzut mobilizarea de care colegii noştrii dau dovadă, este o situaţie cu care rar te întâlneşti în experienţa profesională. Am o experienţă de peste 20 de ani, dar nu am cunoscut niciodată o astfel de situaţie cu un număr atât de mare de pacienţi în stare gravă care să fie trataţi în acelaşi timp”, a spus Marc Chaouat.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul a precizat că, împreună cu medicii francezi, a vizitat cinci spitale din Bucureşti, iar discuţiile dintre medicii celor două ţări au fost foarte tehnice şi foarte transparente.

“Peste tot a fost o atmosferă de încredere care este indispensabilă pentru o schimbare. Este o tragedie foarte specifică, cu o amploare extraordinară. Situaţia din România este foarte grea, pentru că o astfel de situaţie nu a fost văzută în zeci de ani. Autorităţile, medicii şi SMURD au făcut şi continuă să facă tot ce pot”, a precizat ambasadorul.

Totodată, diplomatul francez a precizat că este necesar un efort de luni de zile pentru susţinerea pacienţilor cu arsuri, adăugând că există disponibilitate din partea Franței de a ajuta spitalele din România dacă este necesar.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a mulţumit pentru solidaritatea de care Franţa a dat dovadă în ultimele zile, spunând că apreciază colaborarea şi susţinerea din aceste momente dificile.

“Mulţumim tuturor ambsadelor pentru susţinere, apreciem orice ajutor pe care-l putem primi în aceste momente. A fost o tragedie mare, imensă. Chiar şi în comunicările pe care le-am avut cu colegii europeni aceştia mi-au spus cât de greu ar fi fost şi pentru ei să gestioneze o asemenea situaţie. Foarte mulţi au spus că de foarte puţine ori au auzit de o asemenea complexitate. Mumţumim pentru mobilizare şi implicare”, a spus Bănicioiu.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă