11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMedici legiști: Copiii alpiniști Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, prinși într-o...

Medici legiști: Copiii alpiniști Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, prinși într-o avalanșă sâmbătă după-amiaza, au murit loviți de pietre. Ei nu ar fi avut căști de protecție. Șase persoane, audiate în dosarul pentru ucidere din culpă

Dor Geta Popescu și Erik Gulasci, cei doi copii minune ai alpinismului românesc, surprinși de o avalanșă în Munții Retezat, sâmbătă după-amiază, au murit din cauza unor traumatisme cranio-cerebrale multiple, potrivit medicilor legiști, informează News.ro.

Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală care au făcut autopsia în cazul celor doi copii alpinişti surprinşi de avalanşă spun că aceştia au murit la scurt timp de la producere, din cauza politraumatismelor cranio-cerebrale „deosebit de grave şi incompatibile cu viaţa". Totodată, ei au apreciat că nu se pot pronunţa în privinţa existenţei echipamentului de protecţie pe care copiii l-au avut în momentul producerii catastrofei.



 

Salvamont: Avalanșa ar fi fost produsă dintr-o eroare a grupului

Salvamontiștii hunedoreni consideră că avalanșa care a avut loc, sâmbătă, în Retezat, în urma căreia doi copii și-au pierdut viața, ar fi fost declanșată dintr-o eroare a grupului din care făceau parte și cele două victime, informează Agerpres.

„În momentul în care au ajuns în Căldarea Berbecilor și au început să urce către vârf (vârful Peleaga — 2.509 metri n.r.) au secționat o față mare de zăpadă. Poteca a secționat masa mare de zăpadă. Partea de deasupra nu a mai avut legătură cu cea de dedesubt, care a pornit cu ei, la vale", a declarat luni șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Șeful Salvamont Hunedoara a ținut să precizeze că al doilea grup, format din 51 de persoane aflate pe creastă la o școală de ghizi, nu are nicio implicare în declanșarea avalanșei. „Cei șapte și-au declanșat avalanșa. Cei de la școala de ghizi n-au avut nicio treabă și le-au venit în ajutor. Mai mult decât atât, i-au extras din conul de avalanșă. Deasupra zonei de avalanșă era un perete intact de zăpadă. Din fericire, nu a plecat și partea de sus", a spus Bodean.

Potrivit șefului Salvamont, copiii decedaţi nu ar fi avut căşti de protecţie când au fost găsiţi, dar acestea s-ar fi putut pierde în momentul în care zăpada ar fi luat-o la vale, potrivit News.ro.

Protecția Copilului ar putea face verificări

Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov aşteaptă rezultatele anchetei penale în cazul tragediei din Masivul Retezat, în care şi-au pierdut viaţa cei doi alpinişti, şi vor face verificări în funcţie de concluziile acesteia. Potrivit DPC, până când nu se vor stabilii vinovaţii nu se pot lua niciun fel de măsuri.

Șase persoane, audiate într-un dosar de ucidere din culpă 

Şase persoane au fost audiate de poliţiştii hunedoreni, care fac cercetări in rem, în dosarul deschis pentru ucidere din culpă a celor doi copii. Părinții acestora urmează să fie audiați după înmormântare, informează Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, Laura Bradu, pentru moment au fost audiate șase persoane. Printre cei care au dat declaraţii se află şi una dintre femeile aflate în grupul celor şapte persoane surprinse de avalanşă. Totodată, cabanierul de la cabana unde au fost cazaţi cei şapte turişi, dar şi alte patru persoane din grupul de 51 care se afla pe traseu în momentul producerii avalanşei au răspuns interogatoriului anchetatorilor.

Taţii celor doi copii decedaţi vor fi audiaţi după înmormântare, au mai declarat reprezentanţii IPJ Hunedoara. Procedura audierii va fi stabilită la acel moment, respectiv fie va fi stabilită comisie rogatorie care le va lua declaraţii la ei în judeţ, fie vor fi citaţi pentru a se prezenta la IPJ Hunedoara.

Alpinistul Ovidiu Popescu, tatăl Getei Dor Popescu, moartă în avalanșa din Retezat, a fost externat la cerere, luni după-amiază, din Spitalul Municipal Hunedoara, unde fusese internat cu multiple traumatisme în urma accidentului din munţi, el solicitând acest lucru ca urmare a tragediei din familia sa, informează News.ro.

Duminică sseară, jandarmii montani şi salvamontiştii au reuşit să coboare de pe munte trupurile celor doi copii morţi în avalanşa din Munţii Retezat, după o acţiune care s-a desfăşurat în condiţii extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu un strat considerabil de zăpadă afânată, dar şi din pricina vremii neprielnice, cele două corpuri neînsufleţite fiind preluate de către reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală.

Potrivit unui comunicat de presă, de duminică după-amiază, al jandarmilor din judeţul Hunedoara, aceştia, alături de salvamontiştii implicaţi în acţiunea de recuperare a trupurilor celor doi copii alpinişti care şi-au pierdut viaţa în avalanşa din Masivul Retezat – Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi – au ajuns la Cârnic cu trupurile neînsufleţite ale adolescenţilor morţi pe munte.

La acţiunile din Masivul Retezat care au avut loc pentru salvarea victimelor avalanşei, precum şi pentru recuperarea corpurilor celor două persoane decedate au participat 18 jandarmi montani şi 36 de salvamontişti.


 Citește și: Opinia publică, argumente pro și contra în cazul tragediei din Retezat. Moartea celor doi copii ar fi putut fi evitată? Părinții micuților campioni ar putea fi trași la răspundere? 

În urma tragediei petrecută ieri pe vârful Retezat în urma căreia doi copii campioni la ascensioni ale unor vârfuri muntoase au murit după ce au fost prinși de o avalanță. Acest eveniment a împărțit opinia publică în două părți: cei care spun că părinții copiiilor ar fi de vină pentru că au pornit pe un astel traseu pe o vreme capricioasă, dar și cei care spun că “muntele își cere un sacrificiu” și alpinismul este un sport cu un risc maxim.


Avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat a surprins şapte persoane, cinci dintre acestea fiind rănite. În avalanşă, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, cei doi adolescenţi alpinişti renumiţi, având la activ numeroase recorduri mondiale şi europene, şi-au pierdut viaţa.

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, Ovidiu Popescu, aflat alături de fiica sa pe munte în momentul producerii avalanşei din Munţii Retezat, este internat la Spitalul Municipal Hunedoara cu multiple traumatisme, fiind singura persoană care a rămas în unitatea spitalicească din grupul celor cinci persoane care au supravieţuit căderii masive de zăpadă.

Poliţiştii hunedoreni au deschis dosar pentru ucidere din culpă în cazul accidentului montan de sâmbătă după-amiază, când şi-au pierdut viaţa cei doi copii alpinişti. Până duminică dimineaţă, poliţiştii audiaseră trei persoane care se aflau pe munte în momentul avalanşei, ei luând în calcul inclusiv varianta ca aceasta să fi fost provocată.

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă