11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA îi urmărește pe doctorii lui Nicușor Constantinescu

DNA îi urmărește pe doctorii lui Nicușor Constantinescu

Medicii care au decis ca Nicușor Constantinescu să fie internat la Spitalul Clinic de Urgență din Constanța, deși putea să fie tratat într-un spital-penitenciar, sunt urmăriți penal de DNA. Este vorba despre șefa secției de Cardiologie de la acest spital și de un medic primar. Cei doi au fost plasați sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. 

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa „a luat act” de punerea sub control judiciar a celor doi medici, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului după ce au dispus internarea lui Nicuşor Constantinescu.

Potrivit DNA, Raluca-Irinel Parepa, șefă a Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi  Marius Ţoringhibel, medic primar în cadrul aceleiaşi secţii, sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

Citește și: Fostul baron de Constanța, Nicușor Constantinescu, circ în sala de judecată. A fost dus din nou la spital, iar ultimul termen din proces, suspendat

Procurorii arată că, ”la data de 08 iunie 2016, inculpaţii Parepa Raluca-Irinel şi Ţoringhibel Marius, în calităţile arătate mai sus, au dispus internarea inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel (arestat preventiv în dosarul nr.821/36/2015 al Curţii de Apel Constanţa), la subunitatea medicală unde îşi desfăşoară activitatea, astfel încât acesta să execute măsura arestului preventiv în condiţii mai blânde”.

Nicușor Constantinescu a fost internat în unitatea medicală respectivă, deși era obligatorie internarea sa într-una din unităţile medicale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu efectul sustragerii acestuia de la executarea, în mod legal, a măsurii arestării preventive dispuse de către instanţa competentă, pe durata internării în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Concret, din probatoriul administrat a reieşit că diagnosticul la internare al inculpatului nu necesita internarea în unitatea medicală mai sus menţionată.

Nicușor Constantinescu a încercat să tergiverseze pe motive medicale, în mai multe rânduri, procesul în care este condamnat în primă instanță – subfinanțarea Centrului Militar Zonal. Pe 15 iunie, Curtea Constituțională va decide dacă infracţiunea de abuz în serviciu poate fi dezincriminată. 

„Dacă va fi dezincriminată, nu vom mai putea efectua investigaţii“, a declarat Laura Codruţa Kövesi pentru agenţia Associated Press. În acest caz, orice funcţionar public „va putea face orice vrea, în detrimentul statului şi al cetăţenilor“, a adăugat procurorul-şef al DNA. Conform AP, DNA a investigat sau a inculpat în 2015 oficiali de rang înalt în 661 cazuri de suspiciuni de abuz în serviciu. 

Episodul SUA

Nicușor Constantinescu are experiență în internări pentru îngrijiri medicale încă din perioada în care s-a refugiat în SUA. De acolo, în 2014, transmitea mesaje filmate în care apărea cu drene în abdomen și cu perfuzii, susținând că este în stare foarte gravă. Tot atunci a fost filmat plimbându-se ca un om sănătos prin New York, intrând în restaurant, unde a mâncat mici, a băut cafea și a fumat. Autoritățile judiciare române au cerut extrădarea sa. Nicușor Constantinescu a fost depistat și arestat în Turcia, de unde a fost extrădat. 

În România, după eliberarea din arest și după trimiterea sa în judecată în mai multe dosare, Nicușor Constantinescu s-a internat de mai multe ori de urgență, invocând alterarea gravă a sănătății.

Precedent: Doctorul lui Adrian Năstase, condamnat

Nu este primul caz în care un medic este inculpat pentru favorizarea infractorului. În anul 2012, procurorii anticorupție l-au pus sub acuzare pe doctorul Șerban Brădișteanu deoarece a încercat, prin internare în spital, zădărnicirea încarcerării fostului premier Năstase Adrian, după tentativa nereușită a acestuia de a se sinucide prin împușcare. Adrian Năstase a fost atunci condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calității“. Doctorul Șerban Brădișteanu, care l-a internat pe Adrian Năstase în Spitalul de Urgență București, a fost trimis în judecată și condamnat, la rândul său, definitiv la un an de închisoare cu suspendare.

 

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă