15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialMedicii judecaţi pentru trafic de droguri au primi pedepse de până la...

Medicii judecaţi pentru trafic de droguri au primi pedepse de până la şapte ani de închisoare

Trei medici şi o farmacistă au primit pedepse cuprinse între patru şi şapte ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul în care procurorii DIICOT i-au deferit justiţiei pentru trafic de droguri şi înşelăciune, la eliberarea unor mari cantităţi de xanax şi codeină, relatează Mediafax.

Cazul medicilor Mioara Mihăilescu, Claudia Georgiana Popescu, Irina Pîrvan şi al farmacistei Nicoleta Cristiana Bugaru constituie o premieră în justiţia românească, în raport cu acuzaţiile aduse.

Tribunalul Bucureşti a stabilit şapte ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru farmacista Nicoleta Cristiana Bugaru, şase ani de închisoare pentru Georgeta Mioara Lăcrămioara Mihăilescu, şapte ani de închisoare pentru Claudia-Georgiana Popescu (fostă Creţu) şi patru ani pentru Irina Pârvan.

Alături de cele patru au fost condamnate la câte doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, Luminiţa Cristea şi Maria Dumitrescu, consilieri superiori în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov.

Totodată, Tribunalul Bucureşti a confiscat de la Cristiana Nicoleta Bugaru 400 de dolari şi 7.100 de lei, sume depuse la BCR Lipscani, şi a menţinut sechestrul asigurător pus în 26 noiembrie 2008 de procurorii DIICOT pe terenul situat în intravilanul comunei Adunaţi, sat Adunaţi, punctul Vârful Voinii, judeţul Prahova, teren cumpărat de societatea Santefarm Chiajna, şi asupra imobilului compus din corp clădire şi teren în suprafaţă de 120 metri pătraţi, din Bucureşti, str. Tony Bulandra, nr. 62, sector 2, deţinut de soţii Bugaru.

Instanţa a dispus şi desfiinţarea în totalitate a reţetelor medicale emise de inculpatele Popescu (fostă Creţu) Claudia Georgiana, Mihăilescu Georgeta-Mioara-Lăcrămioara şi Pîrvan Irina trecute în anexele de la rapoartele de constatare tehnico-ştiinţifică întocmite în 25 aprilie 2008, respectiv 5 martie 2009.

Tribunalul a admis în parte şi acţiunea civilă a Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov, obligând inculpatele la repararea prejudiciului de 495.887,98 lei.

Astfel, Bugaru, Cristea, Dumitrescu şi Popescu vor trebui să plătească, în solidar, 432.359,65 de lei, Bugaru, Cristea, Dumitrescu şi Mihăilescu, în solidar, 35.498,56 de lei, iar Bugaru, Cristea, Dumitrescu şi Pîrvan, tot în solidar, 28.029,77 de lei.

Decizia Tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Cei patru inculpaţi sunt judecaţi pentru trafic de droguri şi înşelăciune, fiind acuzate că au eliberat cantităţi mari de medicamente, între care xanax şi codeină, în baza unor reţete compensate false, prejudiciul adus bugetului asigurărilor de sănătate fiind de peste 600.000 de lei.

La 3 noiembrie 2009, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) le-au trimis în judecată pe Mioara Mihăilescu, Claudia Georgiana Popescu, Irina Pîrvan şi Nicoleta Cristiana Bugaru, sub acuzaţia de trafic de droguri de mare risc, eliberare de droguri de mare risc pe baza unei reţete medicale falsificate sau a unei reţete medicale prescrise fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical.

Cele patru femei au fost acuzate şi de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi constituire şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

În rechizitoriul trimis Tribunalului Bucureşti, procurorii DIICOT au arătat că Nicoleta Bugaru, administrator al farmaciei Santefarm din Chiajna, a vândut în Bucureşti mai multor persoane, în mod repetat, fără drept, aproximativ 10.000 de comprimate de “codeinum phosphatum” de 0,015 grame, drog de mare risc, pentru care a încasat importante sume de bani.

Printre clienţii care veneau la Bugaru a fost identificat şi Ion Veaceslav Minciună, originar din Chişinău, asupra căruia autorităţile din Republica Moldova au găsit, în 10 septembrie 2004, 4.278 de comprimate de “codeinum phosphatum”.

Procurorii au mai arătat în actul de inculpare că, în perioada ianuarie 2005 – februarie 2007, farmacista a primit de la medicii Mioara Mihăilescu, Georgina Claudia Popescu, Elena Diaconu, Antoaneta Caramete, Anna Maria Tripa şi Irina Pârvan, dar şi de la alte persoane din judeţul Ilfov, un număr important de reţete medicale compensate care aveau trecute CNP-uri inexistente sau erau eliberate pe numele unor persoane decedate.

În baza acestor reţete, completate cu datele necesare eliberării fictive a medicamentelor prescrise de medici pentru anumite boli, Bugaru, în calitate de reprezentant al farmaciei Santefarm din Chiajna, a solicitat Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov, în perioada 2005 – 2007, decontarea medicamentelor compensate.

Anchetatorii mai arată că persoanele care figurează în majoritatea reţetelor medicale ce fac obiectul dosarului nu au ridicat medicamentele prescrise.

Totodată, prin prezentarea unor fapte mincinoase, cu ajutorul celor şase medici şi al învinuitelor Luminiţa Cristea şi Maria Dumitrescu, de la Casa de Asigurări de Sănătate Ilfov, care aveau atribuţii de verificare a reţetelor medicale, bugetul asigurărilor de sănătate a fost prejudiciat cu 638.371,17 lei. Casa de Asigurări de Sănătate Ilfov s-a constituit parte civilă în proces cu această sumă.

Procurorii au mai arătat că prin modul în care au acţionat persoanele cercetate în această cauză şi prin legăturile prestabilite ce existau între acestea, farmacista Cristiana Nicoleta Bugaru “a constituit şi sprijinit acest grup infracţional organizat, cu scopul de a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar, iar medicii cercetaţi în cauză au aderat la acest grup”.

DIICOT a mai reţinut că medicul Mioara Mihăilescu a prescris medicamente care conţin substanţe ce intră sub incidenţa Legii 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, respectiv codeină şi xanax. Despre aceste două medicamente, procurorii au arătat că sunt droguri de mare risc, iar această prescriere nu era necesară din punct de vedere medical.

“Persoanele pentru care s-au prescris nu au fost consultate şi nici nu au ridicat asemenea medicamente, apoi reţetele medicale în care s-au consemnat aspecte necorespunzătoare adevărului, în care figurează medicamentele codeină şi xanax, Mioara Mihăilescu le-a transmis farmacistei Cristiana Bugaru, care a eliberat fictiv medicamentele şi a solicitat decontarea lor la Casa de Asigurări de Sănătate Ilfov”, au precizat procurorii DIICOT.

Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă