12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRevoluția Facebook a medicilor

Revoluția Facebook a medicilor

După ani de zile în care nu s-a găsit o soluție pentru creșterea salariilor din sistemul medical, doctorii au deschis o platformă – pe rețeaua de socializare Facebook – pentru aplicarea unor soluții concrete.

Greve, promisiuni neonorate ale miniștrilor Sănătății care au fost schimbați cu o repeziciune incredibilă nu au putut determina o creștere a salariilor din sistemul medical. De data aceasta, mobilizarea medicilor pare mai eficientă și ea se face pe rețeaua de socializare Facebook, unde a fost deschisă o pagină intitulată „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!”. Grupul numără deja peste 18.000 de membri, iar inițiatorii susțin că „au luat  cunoștință cu îngrijorare crescândă de degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din țara noastră. Cadrele medicale părăsesc masiv țara, pacienții sunt profund nemulțumiți de modul în care sunt tratați în sistem, decidenții sunt ezitanți, fără o strategie clară, sindicatele murmură ceva ce nu aude nimeni, Colegiul Medicilor tace și tăcerea tuturor devine asurzitoare, complice și vinovată”.

Dezbateri aprinse

Pe pagina de Facebook a medicilor aceștia propun măsuri, dar și modalități de acțiune pentru obținerea unor condiții bune de lucru în spitale, salarii decente și creșterea finanțării sistemului medical. Mulți sunt de acord cu soluția finală: greva. Traian Tache propune ca “protestele să aibă loc inițial local, fiecare spital să-și adune cadrele care vor să participe. Ar trebui să aibă loc un protest silențios care să arate că suntem solidari între noi. Ulterior ne-am putea aduna la București pentru un protest mai amplu. Aștept feedback”. Marian Stamate vorbește despre corupția din sistem: “Foarte multe posturi de spital, dar mai ales de UMF se vând pe bani grei, păi cum să facă grevă când primesc ordine de la superiorii lor de la care și-au cumpărat posturile să tacă precum peștii”. Letiția Veronica vorbește despre amploarea acestui demers

online: “Ceea ce guvernele de până acum au făcut este nedrept nu doar față de noi, ca medici, dar și față de pacienții pe care-i tratăm zilnic și care-și încredințează viețile în mâinile noastre. În 12 august, când am trimis primul mesaj public, spunând că suntem gata de grevă generală, pur și simplu nu am crezut că va produce o atât de mare reacție de sprijin. Totul s-a generat spontan, și sunt de-a dreptul impresionată nu doar de rapiditatea cu care mesajul s-a propagat, dar și de câtă lume ni s-a alăturat”.

Legea nu dă voie cu plicul

Mobilizarea fără precedent a medicilor a apărut pe fondul unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceasta stipula faptul că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare. Colegiul Medicilor a reacționat și a condamnat decizia Înaltei Curți prin care interzice în mod formal medicilor să primească orice fel de bun sau de folos din partea pacientului. “Medicul nu este şi nu poate fi asimilat cu funcţionarul public în exerciţiul profesiei sale, asta l-ar exonera de faptul că nu poate primi atenţii de la pacienţi. Pe de altă parte, Legea dreptului pacientului, din 2003, precizează cu claritate, într-un articol, că medicul poate primi sub formă de donaţie un dar la sfârşitul tratamentului din partea pacientului – bunuri, bani sau alte foloase. De vreme ce instanţele oficiale juridice au fost în neclaritate pe această speţă este vădit lucru că legea nu este clară, nu este precisă, nu este un instrument de lucru aşa cum ar trebui să fie“, a declarat, vineri, agenţiei Mediafax, preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

Pe fondul acestor tensiuni, Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a precizat, într-o postare pe Facebook, că se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanții sindicatelor din Sănătate și ai medicilor, dar și cu premierul și ministrul de Finanțe, pentru a găsi soluții pentru majorarea veniturilor medicilor. „Am observat, analizat și dezbătut problema salariilor medicilor și a personalului medical în fiecare zi de când sunt la minister. Am văzut în aceste zile reacția medicilor și voi face tot posibilul ca meseria aceasta să primească respectul cuvenit“, scrie Bănicioiu. 

Nicolae Bănicioiu spune că Ministerul Sănătății a propus modificarea Legii Sănătății pentru scoaterea medicului de sub statutul de funcționar public.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă