10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMehedinți: Circa 300 de persoane și-au pierdut cardurile de sănătate. Oamenii trebuie...

Mehedinți: Circa 300 de persoane și-au pierdut cardurile de sănătate. Oamenii trebuie să plătească 15 lei pentru unul nou

Aproximativ 300 de persoane au depus cereri la Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinți pentru a le fi emise noi carduri de sănătate, după ce le-au pierdut pe cele distribuite prin Poştă, potrivit Mediafax

“Este normal să fie aglomerat. În primul rând vin să depună cereri pentru pierdere de card. Au uitat unde l-au pus, l-au rătăcit, l-au pierdut. Vin să plătească pentru reemiterea cardului şi sunt foarte multe cereri. În momentul de faţă, aproximativ 300 de cereri de la persoane care şi-au pierdut cardul.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, Radu Barbu.

Citește și: UPDATE. Pacienții reclamă probleme de funcționare a cardului de sănătate. Șeful CNAS: Sistemul nu este blocat, a existat o întârziere în răspuns

Oamenii spun că sunt nevoiți să achite 15 lei pentru a le fi emis un nou card de sănătate.

”Am pierdut cardurile, al meu şi al soţiei. Le-am primit anul trecut. Am căutat peste tot, nu ştiu unde le-o fi pus nevastă-mea. N-am reuşit să dau de ele. Am plătit 15 lei pentru unul nou”, a spus un bărbat care a mers marţi la Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi.

“Mama mea, fiind bătrână, i-a adus poştaşul plicul și i-a spus: «Pune-l bine, că o să-ţi trebuiască!». A avut grijă de plic şi de scrisoare, dar cardul nu este. A zis că a văzut aşa ceva pe jos, dar ea nu a ştiut ce este şi acum trebuie să-i fac alt card. Sunt bătrâni, asta e!”, a spus o altă femeie.

Purtătorul de cuvânt al casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi a mai arătat că marţi, în jurul orei 10.30, sistemul naţional pentru activarea cardului a fost blocat mai bine de 45 de minute.

”E normal ca sistemul în momentul de faţă să fie blocat. Întră toţi furnizorii de servicii medicale, intrăm şi noi, Casele (n.r. – Casele Judeţene de Sănătate), şi e normal ca la un moment dat, sistemul, fiind suprasolicitat, să dea şi anumite erori. Avem o pauză de 45 de minute şi asigurări de la Bucureşti că va reporni cât de curând”, a precizat Radu Barbu.

Pe durata în care sistemul a fost blocat, oamenii veniţi la ghișeele CJAS au fost sfătuiţi să se întoarcă la medici şi să le transmită că pot elibera tratament fără card.

Din 1 mai, cardul naţional de sănătate a devenit unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta face dovada calităţii de asigurat şi confirmă prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Citește și: Cozi interminabile la cabinetele medicale din Iași

Din prima zi de funcţionare a cardului naţional de sănătate, spitalele au făcut internări validate cu cardul de sănătate, cât şi în urma verificării asiguraţilor în sistem, în cazul celor care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate. Servicile medicale nevalidate cu cardul de sănătate sunt monitorizate separat, pentru a le analiza şi a accelera predarea cardurilor către asiguraţi.

Furnizorii pot apela oricând la helpdesk-ul pregătit să preia şi să rezolve în cel mai scurt timp orice problemă întâmpinată în modul de funcţionare a sistemului.

Asiguraţii au la dispoziţie atât numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate, cât şi numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relaţii despre cardul de sănătate.

Cele mai citite

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...

Ramzan Kadîrov se antrenează într-o sală de fitness după ce s-a anunțat că e pe moarte

Omul forte din Cecenia, Ramzan Kadîrov, a publicat un videoclip în care arată cum se antrenează într-o sală de fitness, într-o aparentă intenţie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă