10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialExerciţiu româno-sârb pe Dunăre, după un accident naval

Exerciţiu româno-sârb pe Dunăre, după un accident naval

Peste 200 de angajați ai structurilor de intervenţie din România şi Serbia au participat, vineri, la un exercițiu comun pentru limitarea efectelor produse după un accident naval pe Dunăre, în Mehedinţi, acţiunea fiind organizată în cadrul unui proiect transfrontalier cu fonduri europene de aproape 2,3 milioane de euro.

Exerciţiul de simulare a cuprins intervenţia în cazul unui accident produs pe Dunăre, în dreptul municipiului Drobeta Turnu Severin, între o navă pasager şi una de marfă, în urma căruia peste 30 de persoane care se aflau în larg au avut nevoie de ajutor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prima etapă a exerciţiului a vizat salvarea celor peste 30 de pasageri care se aflau pe nava implicată în accident. La faţa locului, au ajuns 35 de mijloace de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi, Gărzii de Mediu şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Pe mal au fost amplasate şi două corturi de prim ajutor, iar pompierii au intervenit pe Dunăre cu şalupele pentru salvarea victimelor.

Etapa a doua a exerciţiului a constat în depoluarea fluviului Dunărea, deoarece, conform scenariului, în urma accidentului dintre cele două nave o cantitate însemnată de petrol a fost deversată în fluviu. Reprezentanţii Apelor Române, împreună cu pompierii, au intervenit prin realizarea a două baraje plutitoare, acţiunea fiind sprijinită de nava Ecostar, din dotarea administraţiei fluviale, specială pentru preluarea deşeurilor din apele poluate.

Conform aceluiaşi scenariu al exerciţiului, în etapa a treia, forţele din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mehedinţi au intervenit cu ATV-uri şi saci stingători, pentru stingerea mai multor focare de incendiu izbucnite în vegetaţia de pe malul fluviului.

La intervenţie au participat 18 angajaţi ai Departamentului de pompieri din Bor (Serbia) cu şase echipamente.

Exercițiul comun româno-sârb, care a durat aproximativ o oră, reprezintă ultima etapă a unui proiect transfrontalier derulat pe fonduri europene “Joint management of emergency situations in the cross-border area Romania-Republic of Serbia” și care este destinat punerii în practică și testării procedurilor comune de intervenție și reglementare a cooperării bilaterale transfrontaliere în situații de urgență și operațiuni de răspuns la dezastre.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă