13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMelescanu continua sa blocheze cercetarea penala a celor 8 ministri

Melescanu continua sa blocheze cercetarea penala a celor 8 ministri

Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a dispus sambata, sa restituie Administratiei Prezidentiale documentele referitoare la cei opt fosti sau actuali ministri primite vineri seara, de la Palatul Cotroceni, pe motiv ca acestea nu reprezinta dosarul cauzei – se arata intr-un comunicat dat publicitatii.

"Din analiza scrisorii de insotire a documentelor si a inventarului anexat acesteia, a rezultat faptul ca ele nu reprezinta dosarul cauzei, in conformitate cu articolul 18 din Legea 115/1999 fiind doar copii ale unora dintre documentele care au stat la baza referatelor de solicitare a aprobarii inceperii urmaririi penale intocmite de catre procurorul de caz si, in consecinta, nu pot fi cuprinse in categoria documentelor prevazute de legea mentionata.

Toate documentele au fost restituite in conformitate cu inventarul anexat scrisorii de insotire, avand aplicate pe ele, intacte, sigiliile Administratiei Prezidentiale.

Ministrul interimar al Justitiei se afla, in continuare, in imposibilitatea legala si obiectiva de a-si exercita atributiile prevazute de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala. Teodor Melescanu a cerut specialistilor din Ministerul Justitiei sa analizeze demersurile legale care ar urma sa fie intreprinse in continuare." – se mai arata in document.

La scurt timp dupa difuzarea comunicatului, ministrul Teodor Melescanu a declarat la Realitatea TV ca demersul presedintelui i-a dat ocazia sa constate necesitatea ca problema raspunderii ministeriale sa fie mai clar stipulata prin lege.

"In opinia mea, in conditiile in care nu mai avem Comisie la Cotroceni, in conditiile in care presedintele este singurul care-si asuma aceasta responsabilitate, obligatia mea ca ministru al Justitiei este sa verific daca presedintele a dispus de dosarul cauzei, de materialele necesare, care sa-i permita sa ia o decizie in cunostinta de cauza. Atunci cand judeci un referat facut de un procuror de caz, acesta reprezinta exclusiv punctul lui de vedere", a mai precizat Melescanu.

In motivatia Curtii Constitutionale se arata insa ca decizia presedintelui este una pur "politica" si nu este necesar sa si-o motiveze. Mai mult, presedintele nu judeca, nu se pronunta in caz, ci doar da avizul de urmarire penala, pe care il transmite ministrului justitiei. Orice alta prevedere ar restringe dreptul presedintelui de a aviza urmarirea penala a ministrilor, asa cum prevede Constitutia.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase, Miron Mitrea, Tudor Chiuarieu, Paul Pacuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codrut Seres si Decebal Traian Remes. Vineri, ministrul Melescanu a anuntat ca nu poate sa dea curs solicitarii sefului statului, deoarece documentatia primita de la Administratia Prezidentiala nu contine dosarele propriu-zise ale acestora.

Presedintia a anuntat, apoi, intr-un comunicat dat publicitatii ca a primit doar copiile documentelor, pe care le-a trimis ministrului Melescanu pentru a nu mai "exista pretexte de blocare sau intarziere a actului de justitie".

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă