14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMembri ai fostei Comisii CIA afirma ca nu au existat centre de...

Membri ai fostei Comisii CIA afirma ca nu au existat centre de detentie in Romania

Membri ai fostei Comisii CIA din Parlamentul Romaniei au afirmat, pentru NewsIn, ca din documentele cercetate in 2006 nu au rezultat informatii cu privire la centre de detentie pe teritoriul tarii noastre, dar unii dintre ei au remarcat totusi ca o astfel de acuzatie ar fi greu de demonstrat.

Presedintele fostei Comisii de ancheta pentru investigarea afirmatiilor cu privire la existenta unor centre de detentie ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor inchiriate de CIA pe teritoriul Romaniei, fostul senator PNL Norica Nicolai a declarat, pentru NewsIn, ca isi mentine punctul de vedere exprimat si in raportul initial, din 2006, anume ca, din toate investigatiile facute, a rezultat ca nu au existat centre de detentie in Romania.

Nicolai a sustinut ca articolul din New York Times, in modul in care este construit, nu contine elemente care "sa construiasca o stire credibila". Actualul europarlamentar PNL a precizat ca atentia si "slabiciunea" publicatiei americane pentru subiect nu este noua, amintind de articole mai vechi pe acest subiect.

De asemenea, Nicolai a afirmat ca nici in raportul Marty, al comisiei speciale din Parlamentul European, nu a existat o afirmatie de genul celei publicate de NYT.

De altfel, eurodeputatul PNL a mentionat ca cele mai indreptatite pentru a face lumina in acest subiect sunt numai autoritatile americane si a comentat ca, in ceea ce priveste partea romana, in niciun caz o comisie parlamentara, chiar una noua, nu este cea care are toate parghiile necesare pentru a clarifica problema. Totusi, Nicolai a subliniat ca datele privind zborurile CIA sunt clare, dovedind ca nu au existat in Romania, dar a insistat ca partea americana trebuie sa investigheze tema, pentru ca informatiile au fost date de un american.

Nicolai a mai subliniat si ca fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa Kyle D. Foggo nu ar fi facut declaratii foarte clare cu privire la existanta unor astfel de baze CIA.

Informatiile despre inchisori CIA in Romania nu pot fi verificate, spun fosti membri ai Comisiei de ancheta

Fostii senatori Ilie Ilascu si Szabo Karoly Ferenc sustin ca este greu de demonstrat sau de infirmat existenta unor inchisori ale CIA pe teritoriul Romaniei, in timp ce Teodor Melescanu afirma ca nu exista indicii privind prezenta unor asemenea centre de detentie.

Liberalul Teodor Melescanu spune ca articolul din New York Times este dovada ca subiectul tratamentului la care sunt supusi prizonierii din razboiul din Afghanistan ramane o preocupare a opiniei publice americane, dar a apreciat ca din ancheta desfasurata de Senatul Romaniei in legislatura trecuta nu au rezultat probe ca in Romania ar fi functionat centre de detentie ale CIA.

"Nici din cercetarea de documente, nici din discutiile cu oficiali, nici din vizitele facute pe aeroporturi nu a aparut niciun element care sa nasca vreo banuiala (…) Nu vad elemente noi care sa determine reluarea anchetei", a declarat Melescanu. El a precizat ca stiri precum cele din publicatia americana pot sa aduca prejudicii Romaniei si s-a pronuntat pentru stabilirea unor reguli mai clare ale colaborarii cu partea americana astfel incat speculatii de acest gen sa nu mai fie posibile. "Acest tip de stiri au un impact negativ asupra imaginii Romaniei si acest lucur ar trebui sa ne dea de gandit (…) Este nevoie de un cadru juridic care sa statueze foarte clar regulile care ar trebui urmate pe viitor in situatii ca acestea", a mai spus Melescanu.

Fostul senator UDMR Karoly Szabo a spus ca membrii Comisiei de ancheta au solicitat la vremea respectiva doar documente privind zboruri ale serviciilor americane efectuate pe teritoriul Romaniei, nu despre existenta unor cladiri care sa aiba rol de inchisoare. "Necazul acestor demersuri este ca nu poti sa dovedesti ca a fost si nu poti sa dovedesti ca nu a fost", a spus Szabo. Pe de alta parte, el are dubii ca fostul oficial american Kyle Foggo ar fi avut acces la asemenea informatii in cazul in care ar fi adevarat ca CIA a infiintat centre de detentie in Romania.

Ilie Ilascu, ce a reprezentat PRM in Comisia de ancheta a zborurilor CIA in Romania, are dubii asupra concluziilor Comisiei afirmand ca aceasta nu a avut la dispozitie documentele care sa-i permita sa spuna fara dubii ca raportul Dick Marty nu contine informatii adevarate. "Partea romana nu a avut dreptul sa verifice avioanele americane ce au aterizat la Mihail Kogalniceanu sau la Otopeni, desi era obligata prin Constitutie sa vegheze ca nu cumva teritoriul Romaniei sa fie tranzitat de arme de distrugere in masa. Prin acordul cu americanii, nu s-a verificat nimic. Avioanele au aterizat, au alimentat si au decolat, dar nimeni nu s-a uitat in ele asa ca orice este posibil. Ce era inauntru, Dumnezeu stie", a declarat Ilascu pentru NewsIn. Ilascu sustine ca cei care au elaborat raportul Dick Marty au avut mai multe documente decat Comisia romana de ancheta si nu a exclus ca raportul sa fie neconcludent pentru a nu-i irita pe americani, peremistul sustinand ca de ancheta s-au ocupat mai mult Norica Nicolai si George Maior, actualul sef al SRI.

Potrivit raportului redactat in 2006 de Comisia parlamentara de control al presupuselor zboruri CIA in Romania, condusa de senatoarea Norica Nicolai, nu se poate dovedi ca in Romania au fost zboruri CIA, cu atat mai putin centre de detentie ale suspectilor de terorism. La vremea respectiva, Norica Nicolai spunea ca este exclusa existenta unor centre de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei.

Pe de alta parte, au existat si rapoarte europeane, cel al parlamentarului elvetian Dick Marty fiind si cel mai dur la adresa Romaniei, intrucat mentiona un zbor care ar fi aterizat la Timisoara pe 25 ianuarie 2004, date infirmate de autoritatile de la Bucuresti.

Raportul mai preciza ca, in alte cazuri similare, doua astfel de zboruri pe timp de noapte au transportat suspecti catre centre de detentie din Afganistan.

Un alt doilea raport european, intocmit de italianul Giovanni Fava, nu pomeneste Romania, dar nu exclude ca pe teritoriul unor state europene ar fi avut loc operatiuni secrete CIA.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă