10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMembrii comunităţii româneşti din Serbia cer retragerea consulului general al României de...

Membrii comunităţii româneşti din Serbia cer retragerea consulului general al României de la Zaicear

Membrii comunității româneşti din Serbia cer retragerea consulului general al României de la Zaicear, Iulian Niţu. Oamenii îl acuză pe oficial că duce o politică anti-românească în Valea Timocului, care dăunează "grav" atât comunităţii, Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cât şi României, informează Mediafax.

"Având în vedere problemele pe care le avem noi cu consulul general al României de la Zaicear, Iulian Niţu, şi problemele pe care le-a creat de la venirea în Serbia, de doi ani, adică a încercat prin toate modalităţile să strice tot ce a fost făcut bun în ani antetriori, creează noi lideri, noi organizaţii, încearcă să spargă organizaţiile vechi care au făcut ceva pentru românii din Serbia de răsărit, noi pentru asta cerem retragerea consulului de la Zaicear, pentru că dăunează grav atât comunităţii noastre, dar credem că dăunează grav şi Ministerului de Externe şi României printr-o politică pe care o pot numi anti-românească în Timoc", a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, Predrag Balasevic, preşedintele Partidului "Neamul Românesc" din Valea Timocului, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, românii din Serbia nu mai colaborează cu consulul general şi, cu toate că au insistat mult să se deschidă această reprezentanţă a României la Zaicear, susţin că, dacă ştiau că o să vină o persoană cum este Iulian Niţu, poate era mai mai bine ca acest consulat să nu se fi deschis, "pentru că el face o politică în defavoarea comunităţii româneşti din Timoc şi am ajuns în situaţia în care nu îl mai putem suporta".

Predrag Balasevic a precizat că a solicitat retragerea consulului general de la Zaicear şi Ministerului Afacerilor Externe român, însă până în prezent nu a primit niciun răspuns.

"Noi am avut anul trecut o întâlnire cu domnul Corlăţean (ministrul Afacerilor Externe – n.r.) în care i-am atras atenţia asupra acestei probleme, am trimis scrisori oriunde am putut să discutăm despre problema aceasta la cel mai înalt nivel, noi am discutat, am vorbit, am cerut, nu am văzut nicio reacţie până în prezent", a mai spus acesta.

La rândul său, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni, Eugen Popescu, a criticat diplomaţia românească, afirmând că "România nu a mai avut de multă vreme diplomaţi slabi ca cei din Serbia, care duc o politică anti-românească".

"Atât ambasadorul Banu, cât şi consulul de la Zaicear fac mai mult politică pro-sârbească decât pro-românească şi este de neînţeles cum sunt ţinuţi aceşti oameni de Ministerul de Externe în post de atâta vreme. Nu este deloc un motiv pentru a fi ţinuţi pe bani mulţi pe care statul român îi plăteşte doar ca să facă rău. România are nevoie de o diplomaţie pro-activă puternică, care să facă cinste unui stat care este membru NATO şi membru al UE. Nu trebuie să umble cu coloana vertebrală îndoită numai ca să fie invitată la tot felul de recepţii la Belgrad. Este de neînţeles de ce domnul ministru Corlăţean, care este un cunoscător aprofundat al Serbiei, al zonei şi al românilor din Serbia, este de acord să menţin astfel de indivizi în posturi acolo", a declarat Eugen Popescu.

La Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului participă aproximativ o sută de persoane, între care parlamentari de pe cele două maluri ale Prutului, miniştri, cursanţi din ţară şi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia, precum şi conferenţiari din Cluj, Bucureşti, Iaşi, dar şi din Italia şi Germania, studenţi, masteranzi şi doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii cultrale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice.

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă