13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMesajul lui Iohannis pentru românii din Italia

Mesajul lui Iohannis pentru românii din Italia

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, luni, reprezentanţilor diasporei din Italia, cu care s-a întâlnit la Palazzo della Cancelleria din Roma că există un proiect privind votul prin corespondenţă şi că îi va urmări evoluţia, Parlamentul având rolul de a adopta o soluţie, oricare ar fi aceasta, potrivit Mediafax

Şeful statului a ţinut să le transmită românilor din Italia un mesaj privind votul pentru diaspora.

Klaus Iohannis a afirmat în discursul susţinut în faţa celor aproximativ 500 de români veniţi să îl vadă pe şeful statului, că a avut săptămâna trecută o nouă rundă de consultări cu partidele politice.

”Constatam atunci că deja această practică a intrat în normalitate. Foarte bine. Să nu uităm însă că până de curând România trăia în logica unui conflict permanent și epuizant, între oameni și între instituții. E bine din când în când să ne amintim de unde am plecat, pentru ca astfel să apreciem ce am reușit. Și mereu să avem în vedere unde vrem să ajungem, pentru ca astfel să știm ce nu am reușit încă și ce este de făcut mai departe”, a spus Iohannis.

Citește și: „Prioritatea zero“ după alegeri. Ce s-a întâmplat cu votul diasporei

El a precizat că un aspect pentru care s-a bucurat a fost să constate că toate partidele s-au angajat public că vor începe în cel mai scurt timp, probabil chiar săptămâna aceasta, potrivit lui Iohannis, dezbaterea cu privire la legislația care asigură dreptul de vot al românilor din afara granițelor.

”Există în acest moment un proiect privind votul prin corespondență. Este rolul Parlamentului să discute și adopte o soluție, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect și să-i urmăresc evoluția. Și așa voi face”, a anunţat preşedintele, adăugând că, în opinia sa, ”avem nevoie de o asemenea lege care privește votul românilor din diasporă.

”Nu doar pentru că am promis – și toată lumea a promis. Deși acest lucru în sine ar fi un argument suficient. Ci și pentru că realitatea o impune. Pentru că este democratic și principial ca statul român să se asigure că fiecare cetățean își poate exercita dreptul fundamental la vot și să ofere suficiente opțiuni pentru asta”, a adăugat Klaus Iohannis.

Şeful statului a ţinut să răspundă celor care au exprimat temeri despre cum s-ar putea desfășura votul prin corespondență sau cel electronic, dacă este suficient de sigur și ce ar putea să îl afecteze.

”Sunt preocupări legitime, le înțeleg, mai ales că este prima dată când vom avea un altfel de proces de vot. Specialiștii vor da răspunsurile tehnice și vor veni cu soluții. Dar eu aș vrea să vă dau un răspuns de principiu. Să renunțăm la premisa neîncrederii – a cetățenilor în autorități, a autorităților în cetățeni, a instituțiilor în propria capacitate de a pregăti și organiza un asemenea vot. Și să pornim de la obiectivul că și unii și alții ne dorim un vot în străinătate funcțional”, a arătat preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și: PNL anunță un proiect pentru votul din Diaspora

El a mai spus că românii din străinătate au arătat întregii lumi că sunt un exemplu de implicare civică și participare, că sunt informați și știu foarte bine ce își doresc, că înțeleg și prețuiesc puterea pe care un singur vot o poate avea în democrație. ”Și, dincolo de orice reguli și proceduri, acest lucru face un vot sigur și pe deplin asumat de cel care-l exprimă”, a mai spus şeful statului, în discursul său.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă