12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialJustiția confiscă 16,192 milioane de euro și 2,05 milioane de dolari de...

Justiția confiscă 16,192 milioane de euro și 2,05 milioane de dolari de la inculpații condamnați cu executare în primul dosar Microsoft ajuns la final. Banii se recuperează din averile infractorilor. Proprietățile sechestrate se confiscă

În dosarul “Microsoft II”, instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție a pronunțat hotărâri definitive, cu pedepse cu închisoarea și confiscări mărite considerabil față de prima instanță de judecată. Justiția a decis să confiște 16.192.385 de euro și 2.050.000 de dolari de la inculpații condamnați în acest dosar. Banii reprezintă doar șpăgile date pentru derularea contractelor de achiziționarea a licențelor Microsoft, nu prejudiciile create bugetului public.

Cel mai rău este lovit Dorin Cocoș care are de platit statului 9 milioane de euro. Averile condamnaților sunt sub sechestru și bunurile imobilizate vor fi vândute pentru recuperarea acestor bani.

Gheorghe Ștefan, zis ”Pinalti”, ex-vicepreședinte PDL, a fost condamnat la șase ani închisoare și confiscarea sumei de 3.996.360 de euro.

Gabriel Sandu, ex-ministru al Comunicațiilor, a fost condamnat la trei ani închisoare și confiscarea sumei de 2.196.025 euro;

Dorin Cocoș, om de afaceri, a fost condamnat la doi ani și patru luni închisoare și confiscarea sumei de 9.000.000 de euro;

Dumitru Nicolae (NIRO), om de afaceri, a fost condamnat la doi ani și patru luni închisoare și confiscarea sumelor de 2.050.000 milioane de dolari și 1.000.000 de euro.

Pedepsele cu închisoare sunt cu executare imediată.


CITEȘTE ȘI: Sentinţe finale în Dosarul Microsoft. Toţi inculpaţii merg la închisoare. Pinalti a încasat cea mai grea pedeapsă: 6 ani. NIRO a plâns în sala de judecată. Gabriel Sandu: Asta a fost doar o execuție pe care mi-o asum și pentru care o să plătesc


Față de condamnarea de la judecarea fondului, în primă instanță, se observă că instanța de apel a mărit pedepsele pentru toți condamnații, iar pentru oamenii de afaceri a mărit semnificat și confiscările.

Astfel, lui Dorin Cocoș confiscarea i-a fost mărită de la 3,7 milioane de euro la 9.000.000 euro, iar lui Nicolae i s-a adăugat confiscarea celor 2.050.000 milioane de dolari pe lângă milionul de euro confiscat de prima instanță de judecată.

Cocoș, Nicolae și Sandu au primit pedepse definitive mai mici decât Ștefan Gheorghe (Pinalti), de până la trei ani închisoare, deoarece și-au recunoscut faptele, au cerut iertare instanței cu lacrimi în ochi și au promis că nu vor mai încălca legea.

Gheorghe Ștefan nu și-a recunoscut vinovăția, așa că el a primit pedeapsa cea mai grea, de șase ani închisoare.

În acest dosar, în care infracțiunile de corupție în legătură cu achiziționarea unor licențe Microsoft au fost săvârșite în perioada 2008-2010, au scăpat de inculpare Claudiu Florică și Dinu Pescariu deoarece au denunțat faptele de corupție înainte începerea urmăririi penale în dosar, așa cum prevăd noile reglementări penale. 

Acuzațiile DNA în dosarul Microsoft II

Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență și spălare de bani, iar fostul ministru Gabriel Sandu – pentru de luare de mită și spălare de bani. Potrivit DNA, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit, în 2009, nouă milioane de euro de la oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu pentru ca, prin influența la vârful PDL la care avea acces, să se asigure că firmele susținute de cei doi semnează și derulează contractul de licențiere Microsoft încheiat cu Ministerul Comunicațiilor. De asemenea, procurorii au aratat că Dorin Cocos ar mai fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan și Gabriel Sandu pentru a interveni în achiziționarea dreptului de folosire a licențelor Microsoft.

Dosarul “Microsoft I”,  blocat în proceduri

Pe rolul DNA mai există un dosar “Microsoft I” în care sunt anchetați nouă foști miniștri din mai multe guverne, inclusiv din Guvernul Adrian Năstase. Acest dosar vizează atât spăgi date pentru încheierea contractelor, cât și prejudiciile create bugetului public, care sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari și euro. Prejudiciul e în curs de evaluare (se derulează expertize) spun surse judiciare.

Ancheta în această parte de dosar a fost o perioadă blocată de imunitatea de europarlamentar a fostului ministru al Comunicațiilor, Dan Nica (PSD).

Dan Nica ar fi fost cel care a întocmit notele de fundamentare pentru derularea contractului cadru cu Microsoft, iar din document ar rezulta și faptul că s-a renunțat la discount  ( în cuantum de circa 40% din valoarea achiziționării  licențelor Microsoftpentru ca diferența de banii să fie dați drept mită.

DNA a trimis o solicitare de ridicare a imunității lui Dan Nica la Parlamentul European, formalitățile de respingere pe motiv de lipsă de competență și de retrimitere a dosarului la autoritățile române  derulându-se pe parcursul a circa doi ani.

În prezent, în acest dosar se fac expertize vizând contractul cadru încheiat cu Microsoft și cu alte firme IT pentru a se stabili prejudiciul fără de care, potrivit unei decizii a CCR, nu se pot desfășura acțiuni de urmărire penală pentru abuz în serviciu săvârșit cu scopul de a se obține un folos pentru sine sau pentru altul. Pentru efectuarea expertizelor se derulează și comisii rogatorii internaționale, care se desfășoară greoi, spun surse judiciare.

Revolta fostului ministru Sandu, exprimată înainte de încarcerare

Înainte de a fi încarcerat, fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, a acuzat faptul că toți miniștri ai Comunicațiilor și ai Educației, începând cu anul 2001, ar fi implicați în fraudele făcute prin achizițiile licențelor Microsoft, dar că numai el răspunde penal. De asemenea, a dezvăluit că toți miniștri au fost obligați “să cotizeze la partid”.

Sandu a afirmat că, în realitate, în fraudele “Microsoft” ar fi implicate 298 de persoane, șpăgile totale fiind de 40 de milioane de dolari . El i-a acuzat și pe doi directori de la Microsoft, care ar fi falsificat documente pentru a se putea plăti șpăgile. De asemenea, Sandu a acuzat faptul că omul de afaceri Claudiu Florică ar fi fost protejat de autoritățile române.

Fostul ministru Sandu a anunțat că a făcut denunțuri împotriva grupului lui Claudiu Florică și a directorilor Microsoft la Departamentul de Justiție al SUA și la Ministerul de Justiție din Austria.

Fostul ministru Sandu a mai susținut că  prejudiciile produse statului român în urma încheierii contractelor de achizitionare a licențelor Microsoft ar fi de 104 milioane de dolari între 2001 – 2008 dolari și de 114,5 milioane de euro în perioada 2008 – 2012.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă