30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalurile care au marcat a doua plecare a lui Mihai Răzvan Ungureanu...

Scandalurile care au marcat a doua plecare a lui Mihai Răzvan Ungureanu de la SIE

Interimatul a fost preluat de adjunctul său, Silviu Predoiu, considerat unul dintre cei mai influenți oameni din cadrul serviciului. Acesta devine pentru a cincea oară interimar, fiind adjunct al directorului SIE din 2005.

Demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu a fost depusă, ieri, la Administrația Prezidențială, iar surse contactate de „România liberă“ au afirmat că gestul ar fi legat de motive de sănătate. Mihai Răzvan Ungureanu fusese învestit în funcția de director al Serviciului de Informaţii Externe pe 30 iunie 2015.

El a fost propus de președintele Klaus Iohannis și votat de Parlament, cu sprijinul PNL, UDMR și UNPR. Ungureanu a mai fost director al SIE între 2007 și 2012, când a demisionat din fruntea SIE pentru a deveni premier. Guvernul condus de el a căzut după 78 de zile de mandat, în urma moţiunii de cenzură a opoziţiei.

Disputa cu DNA

În ultima perioadă, Ungureanu a fost în mijlocul unor controverse. Procurorul-șef al DNA, Codruţa Kövesi, a declarat, pe 26 aprilie 2016, că de când se află la conducerea DNA „nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe”, precizând „că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni și să nu sesizezi Direcţia Naţi­ona­lă Anticorupţie”.

De menționat că, în aceeași zi, procurorul-șef al DIICOT, Da­niel Horodniceanu, a susținut că SIE nu i-a ajutat pe procurori cu informații în anchetele penale, nici măcar în dosarul în care șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, a fost spionată, la comandă, de reprezentanții unei firme din Israel, Black Cube.

SIE a replicat, acuzând-o pe șefa DNA că nu cunoaște legislația. „SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate”, a replicat SIE, într-un comunicat.

În paralel, au apărut infor­mații neoficiale despre presupuse neînțelegeri între președintele Klaus Iohannis și Mihai Răzvan Ungureanu. Această răcire a relațiilor ar fi avut mai multe cauze, fiind enumerate ambițiile politice ale lui Ungureanu, care se visa președinte în 2019, relațiile cu anumiți oameni de afaceri sau scandalul deja menționat cu șefa DNA.

Ofițer de contraspionaj

Până la lămurirea situației în Parlament, conducerea va fi asigurată de generalul Silviu Predoiu, adjunctul directorului SIE. Este pentru a cincea oară când Predoiu devine director interimar al instituției. A exercitat această calitate între  20 iulie și 4 octombrie 2006, după demisia lui Gheorghe Fulga. A revenit în această poziție pe  24 aprilie 2007, după ce Claudiu Săftoiu a părăsit postul, în urma afirmațiilor potrivit cărora SIE realizează interceptări telefonice pe teritoriul României. A fost interimar până pe 5 decembrie 2007, când postul a fost ocupat de Mihai Răzvan Ungureanu. El a mai jucat acest rol între 8 februarie și 27 februarie 2012, după demisia lui Ungureanu, care a devenit premier. De asemenea, Predoiu a fost director interimar al SIE între  23 septembrie 2014 și 30 iunie 2015, între demisia lui Teodor Meleșcanu și a doua numire a lui Ungureanu în fruntea SIE.

Predoiu este, din 18 noiem­brie 2005, adjunctul directorului SIE, după ce, anterior, a deținut diverse funcții în cadrul serviciului. El a fost ofițer operativ contraspionaj extern (1990-1993); a participat la o misiune externă de lungă durată (1993-1997); a fost ofițer operativ contra­spionaj extern (șef birou, locțiitor șef serviciu, șef serviciu, 1997-2000); șef direcție la combaterea crimei organizate (2000-2002); șef direcție antite­rorism (2002-2003); șef direcție la protecție internă (2003-2004); șef direcție la contraspionaj, protecție (2004-2005).  

PROCEDURĂ: Cum se face o altă numire

După demisia lui Ungureanu, instalarea unui nou șef al SIE nu este o operațiune simplă. Potrivit Constituției, șeful SIE este votat de Parlament, la propunerea președintelui României. Problema este că, în prezent, nicio forță politică nu mai deține majoritatea.  Nici măcar o colaborare PNL-UDMR-PMP nu ar fi suficientă pentru instalarea unui nou șef al SIE, pentru că partidul condus de Băsescu a înregimentat doar o parte din aleșii fostului UNPR.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă