9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMihai Ţurcanu a ajuns în Parlamentul European. Ce probleme are în CV...

Mihai Ţurcanu a ajuns în Parlamentul European. Ce probleme are în CV noul europarlamentar liberal

Preşedintele PE, Martin Schulz, a anunţat, miercuri, în plen, că Mihai Ţurcanu îl înlocuieşte pe Eduard Hellvig în Legislativul european, după ce acesta din urmă a fost numit director al SRI, informează Mediafax.

“Autorităţile responsabile din România mi-au comunicat că, începând cu 1 martie, Mihai Țurcanu îl înlocuieşte pe domnul Eduard Hellvig în Parlamentul European”, a anunţat, miercuri, în plenul reunit la Bruxelles, preşedintele PE, Martin Schulz.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, pe 3 martie, că mandatul de europarlamentar al lui Eduard Hellvig, rămas vacant după validarea sa la conducerea SRI, va fi preluat de următorul de pe lista de la alegerile europarlamentare, respectiv de Mihai Ţurcanu.

Stroe a fost întrebat, după şedinţa PNL, cine va prelua mandatul de europarlamentar din partea liberalilor rămas vacant ca urmare a demisiei lui Eduard Hellvig, numit director al Serviciului Român de Informaţii.

“Conform legii care guvernează alegerile europarlamentare, următorul din listă este cel care va merge la Bruxelles. Nu a existat o dezbatere pe acest subiect în această şedinţă (a conducerii vechiului PNL – n.r.), în mod normal Mihai Ţurcanu este următorul europarlamentar din lista pe care am avut-o anul trecut”, a răspuns purtătorul de cuvânt al PNL.

Teoretic, Eduard Hellvig va fi înlocuit în Parlamentul European de următorul candidat de pe lista cu care PNL a participat la alegerile europarlamentare din 2014. 

Mai mult decât atât, Mihai Turcanu face deja declarații că și cum deja ar fi preluat funcția care nici nu a fost (și nici nu știm dacă va fi) eliberată, cel puțin până la votul din Parlament pentru numirea lui Hellvig la SRI. 

„Toata satisfacția o aveam atunci când au fost alegerile. Acum, o iau că pe o normalitate. Pentru mine, pentru familie e important. Și pentru Botoșani e important, pentru că în sfârșit are un europarlamentar. E o responsabilitate. Mai sunt patru ani și jumătate de mandat, timp în care mai este timp că ceea ce am promis în campanie să se materializeze”, a afirmat Mihai Turcanu pentru botosaninews.ro. 

Însă că Mihai Turcanu să preia funcția de europarlamentar în locul lui Eduard Hellvig ar putea fi o problemă de imagine pentru PNL, care și-a făcut o misiune din ideea de “politică altfel”. 

Fratele lui Mihai Turcanu, Florin Turcanu, a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, iar marți a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Botoșani, tocmai din acest motiv. 

Mihai Turcanu are probleme și în CV-ul personal, nu doar din prismă asocierii cu imaginea fratelui sau. El a fost demis, sau mai bine zis i s-a cerut demisia, în 2013 din fruntea ANSVSA, după ce premierul Victor Ponta i-a reproșat proastă gestionare a situației de atunci privind criză laptelui contaminat cu aflatoxina. 

 În prezent, însă, Mihai Turcanu este consilierul lui Eduard Hellvig. 

 Europarlamentarul Eduard Hellvig a fost propus, joi, de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de director la SRI. În cazul în care numirea să va fi validată de Parlament, el va fi nevoit să părăsească Parlamentul European pentru a prelua atribuțiile de șef al SRI. 

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă