14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMihnea Motoc: 2 la sută din PIB pentru Apărare este un reper...

Mihnea Motoc: 2 la sută din PIB pentru Apărare este un reper bun

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat joi, la Palatul Victoria, că alocarea a 2% din PIB pentru Apărare în 2017 şi menţinerea acestui nivel timp de un deceniu este un reper bun pentru ceea ce are nevoie România în materie de înzestrare a armatei, informează Agerpres.

“În plan naţional, nu cred că la ora actuală se impune să facem altceva decât ne-am propus în materie de înzestrare, conform aşteptării ca începând de la anul şi pentru un deceniu să avem alocat 2% pentru bugetul Apărării (…) Cred că a ajunge la 2% în 2017 şi a menţine (…) acest nivel timp de un deceniu este un reper bun pentru ceea ce avem nevoie în materie de înzestrare. Mai este de reliefat şi un alt aspect, calitatea structurării bugetului Apărării. (…) Anul acesta am direcţionat aproape o treime pentru înzestrare, ceea ce este peste recomandările NATO de structurare a bugetului şi ceea ce ne creează o mare responsabilitate să achiziţionăm exact acele echipamente critice pentru fiecare din categoriile noastre de forţe armate”, a spus Mihnea Motoc, în timpul unei declaraţii de presă susţinută alături de ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, privind angajamentele României în urma Summitului NATO de la Varşovia. 

Mihnea Motoc a vorbit şi despre conceptul de apărare modernă la Marea Neagră. 

“Resimţim o anumită accelerare a calendarului de înzestrare cu tehnică modernă pentru flota rusă de la Marea Neagră. Răspunsul pe care îl are NATO la aceste dezvoltări nu este unul de a asigura paritatea cu acumulările respective, nu este unul care să intre într-o logică a escaladării. Este vorba de a articula un concept de apărare modern, care înseamnă prezenţă aliată avansată, foarte bine pregătită, antrenată în exerciţii din ce în ce mai intense şi capabilă să primească în timp util întăriri oportune şi suficiente, identificate deja conform unor planuri aliate, care iarăşi au evoluat foarte mult până la momentul Summitului de la Varşovia”, a spus ministruluApărării Naţionale, fiind întrebat dacă având în vedere viteza mare cu care Rusia se înarmează pe flancul de la Marea Neagră, este necesară o creştere a bugetului României pentru Apărare peste limita de 2% din PIB. 

Totodată, Mihnea Motoc a detaliat programul de înzestrare al Armatei, având în vedere respectiva alocare bugetară de 2% din PIB. 

“Programul de înzestrare este cel conturat prin programul ‘Armata 2027’, care arată exact ce vom face în toţi aceşti ani, care sunt priorităţile noastre de înzestrare, pornind de la ipoteza că vom avea asigurată acea alocare bugetară de 2% pentru Apărare. Ce facem anul acesta este destul de clar (…) în liniile mari ale politicii de înzestrare (…) Un efort considerabil merge spre forţele navale, este vorba de modernizarea celor două fregate. Continuăm programul ‘Avion Multirol’, avem de efectuat plăţi, avem de avansat cu pregătirea piloţilor şi a personalului de suport pentru aparatele F16. Vom recepţiona un prim lot de asemenea aparate, spre finalul lunii septembrie, şi (…) revin la domeniul forţelor navale, pregătim achiziţiile viitoare, prospectăm piaţa ca să spun aşa în privinţa achiziţionării unor corvete multirol”, a explicat Motoc. 

El a specificat că este destul de avansată şi procedura de atribuire a lucrărilor de modernizare a fregatelor. 

“Procedura de atribuire a lucrărilor de modernizare pentru fregate este destul de avansată, în sensul că la 18 iulie (…) a fost termenul limită de depunere a ofertelor. În prezent, ne aflăm în faza de examinare a ofertelor produse de candidaţii selectaţi în etapa a doua (…) Parametrii sunt unii obiectivi, unii tehnici, nu sunt politici şi ca atare evaluarea merge înainte. Vom avea la un moment dat un rezultat spre finalul verii (…) În faza a doua au fost reţinute 4 companii, printre care şi consorţiul turco-român despre care vorbeaţi”, a spus Motoc, fiind întrebat în ce stadiu se află acest proces, având în vedere că pe diverse site-uri au apărut informaţii potrivit cărora ar fi fost desemnată câştigătoare o companie din Turcia 

Referitor la dotările pentru forţele terestre, el a menţionat că este în pregătire lansarea unor acorduri cadru pentru achiziţionarea de vehicule de diverse tipuri. 

“Avem pe forţele terestre o preocupare aparte anul acesta, e vorba de lansarea unor acorduri cadru pentru achiziţionarea vehiculelor necesare forţelor terestre, este vorba de transportul blindat de trupe, de vehicule 4X4 şi de platforme auto multifuncţionale, camioane de vreo 25 de categorii. Toate acestea sunt gândite ca acorduri pe termen lung, până la mijlocul anilor 2020, care să fie încheiate cu producători de forţă din plan mondial, dar care să deruleze o parte importantă a producţiei în ţară. De asemenea, pe aceeaşi formulă încercăm să avansăm anul acesta cu dotarea cu sisteme de comunicaţii şi informatică, pentru forţele terestre, încă o dată cu soluţii implementate în plan naţional, ca o contribuţie pe care putem să o avem la revitalizarea industriei naţionale de apărare”, a mai explicat Motoc. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă