6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMihnea Motoc: Nu am avut incidente de încălcare a spațiului aerian, dar...

Mihnea Motoc: Nu am avut incidente de încălcare a spațiului aerian, dar există zboruri care testează capacitatea noastră de răspuns

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat vineri că în anul 2016 nu au existat încălcări ale spațiului aerian național, dar cu toate acestea există zboruri care testează capacitatea de răspuns a României.

"Nu am avut anul acesta incidente de intrare neautorizată și încălcare a spațiului aerian al României, nici din partea unor aparate rusești, nici din partea altor aparate. În zona de avertizare, periodic apar anumite (…) zboruri care testează timpul și capacitatea de răspuns, dar nu a fost vorba de intrarea în spațiul nostru aerian. În toate aceste cazuri (…) acționăm sub comandă și în coordonare cu agenția specializată de la NATO, după proceduri armonizate cu dânșii", a afirmat Motoc, citat de Agerpres.

Ministrul Apărării a făcut aceste declarații la Baza Aeriană 86 Fetești. Mihnea Motoc a dat asigurări că Forțele Aeriene Române sunt capabile să asigure prin mijloace proprii serviciul de poliție aeriană.

"La ora actuală, fără niciun fel de îndoială, Forțele Aeriene Române pot asigura cu propriile noastre mijloace serviciul de poliție aeriană în ce privește întreg spațiul aerian, întreg teritoriul național și chiar intensificăm pregătirea și misiunile de executare a serviciului de poliție aeriană. Vom primi, posibil, și sprijin din partea unor alți aliați cu aparate de zbor", a explicat Motoc.

Prim-ministrul Dacian Cioloș și ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, au participat vineri, la baza militară de la Fetești, la ceremonia prilejuită de intrarea în serviciul Forțelor Aeriene Române a primelor șase avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, cumpărate din Portugalia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă