13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de oameni în Piaţa Universităţii în a şasea zi de proteste...

Mii de oameni în Piaţa Universităţii în a şasea zi de proteste #Colectiv

UPDATE. Pompierii au venit în Piaţa Universităţii cu o autospecială cu scară, după ce Cezar Avrămuţă, cunoscut drept "stegarul", care participa la protestele de duminică seară s-a urcat pe un stâlp de iluminat, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă încercând să-l convingă să coboare.

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a venit în Piaţa Universităţii în jurul orei 20.00, când erau peste o mie de manifestanţi. Mulţi oameni din piaţă i-au mulţumit că a venit, dar din mulţime s-au auzit în mai multe rânduri huiduieli, fluierături şi scandări.

În cele mai puţin de 30 de minute cât a stat în Piaţa Universităţii, oamenii i s-au plâns de clasa politică, de "legile care i-au umilit şi jecmănit", iar şeful statului a primit şi scrisori cu revendicări de la manifestanţi.

UPDATE. Peste 1000 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii, duminică seară, în a şasea zi de proteste, după incendiul din clubul Colectiv.

Protestatarii, care au blocat bulevardul Nicolae Bălcescu, scandează "Colectiv, Colectiv", "Anticipate" sau "Solidaritate", iar unii dintre ei agită steaguri tricolore.

De asemenea, o parte din oamenii prezenţi la manifestaţie au cântat "Noi suntem români".

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum: "Închide televizorul şi ieşi în stradă", "We are not numbers, we are free", "Jos sistemul mafiot".

Printre oamenii adunaţi în Piaţa Universităţii sunt prezenţi şi membri ai galeriilor de fotbal.

Oamenii au început să se adune în Piața Universității după ora 18.00. Anunţul privind mitingul de duminică seară a fost făcut, ca și în zilele precedente, pe Facebook, iar la ora transmiterii acestei știri, în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, dar şi pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional s-au strâns peste 1000 de persoane.

Protestatarii au adus steaguri tricolore și bannere cu mesaje precum: "În ţara mea părinţii au plâns şi plâng morminte multe", "În ţara mea vreau dreptate, nu imunitate", "Respect, nu umilinţă", "Depolitizarea instituţiilor publice", "Averile la control pentru funcţionarii publici", "Mai presus de toate speranţă pentru copiii României".

De asemenea, unii dintre tinerii participanţi la manifestaţia din Piaţa Universităţii împart în mulţime un alt număr din ”Ziarul Colectiv”, pe care sunt tipărite texte aparţinând scriitorului Mircea Cărtărescu, lui Adrian Despot, liderul trupei Viţa de Vie, Dianei Maria Georgescu, Laurei Bănică Alistar şi lui Claudiu Mircea Bixa.

Un bărbat aflat în Piaţa Universităţii, înconjurat de un grup de protestatari, striga la o portavoce: "Jos parlamentarii!" ,"România, trezeşte-te", "Toate partidele, aceeaşi mizerie" şi "Toate partidele fură prin rotaţie".

În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, şi-au pierdut viaţa 45 de persoane, dintre care patru au decedat, duminică, iar sâmbătă alte nouă, două dintre acestea în Olanda.

Cele mai citite

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...
Ultima oră
Pe aceeași temă