2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialMii de peşti morţi într-un canal colector din judeţul Arad

Mii de peşti morţi într-un canal colector din judeţul Arad

Mii de peşti morţi plutesc de câteva zile într-un canal colector din judeţul Arad, iar autorităţile suspectează o poluare a apei, informează Mediafax.

Pescari şi localnici din Turnu, localitate aflată la graniţa cu Ungaria, au observat, în ultimele zile, că tot mai mulţi peşti mor în Canalul Criş, un canal colector al apelor pluviale de pe terenurile agricole, care porneşte din Ungaria, iar apa este pompată după 29 de kilometri în Râul Mureş, în zona oraşului Pecica.

Reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Arad, instituţie care administrează canalul, dar şi ai Gărzii de Mediu şi Direcţiei Sanitare Veterinare, au mers la faţa locului pentru a încerca să stabilească în ce împrejurări s-a produs mortalitatea piscicolă.

Potrivit şefului ANIF Arad, Gheorghe Pele, se suspectează o poluare a canalului, pentru că segmentul afectat este în amonte şi în aval de un pod.

"Este posibil ca cineva să fi deversat de pe pod substanţe toxice, cum ar fi pesticide. Cum în această perioadă nu pompăm apa din canal în Râul Mureş, apa nu este în mişcare, iar poluarea nu s-a extins", a declarat, miercuri, Gheorghe Pele.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare spun că au prelevat probe de apă, pe care le-au trimis la un laborator din Bucureşti, iar rezultatele sunt aşteptate săptămâna viitoare. Dacă analizele vor confirma că apa a fost poluată, autorităţile vor sesiza organele de urmărire penală.

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă