13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMilitar roman ucis in Irak

Militar roman ucis in Irak

Un militar roman a fost ucis si alti cinci au fost raniti, in dimineata zilei de vineri, in urma avarierii unui transportor amfibiu blindat aflat in misiune in sudul Irakului, informeaza Rompres.
Cei sase sunt incadrati in Batalionul 32 Infanterie 'Mircea', din Timisoara, aflat in Irak din luna august 2007.
Potrivit Ministerului Apararii, militarul cazut la datorie in timpul evenimentului este caporalul Grosaru Ioan.
'Cei cinci raniti au fost transportati de urgenta, cu un elicopter MEDEVAC la Spitalul militar din Tallil, unde au primit primele ingrijiri', se arata intr-un comunicat.
Medicii au decis, ulterior, ca plutonierul Nicola Danut, sergentul major Barbu Ilie Adrian, caporalul Popa Sorin Catalin si fruntasul Iovi Marius Traian sa fie evacuati la un spital militar de langa Bagdad.
Sergentul major Badea Gabriel a ramas internat in baza din Tallil.
Comunicatul MAp precizeaza ca transportorul amfibiu blindat – al doilea dintr-o coloana de trei vehicule – in care se aflau militarii romani executa o misiune de patrulare in apropiere de baza Tallil, cand a luat foc ca urmare a deflagratiei unui dispozitiv exploziv improvizat.
Caporalul Grosaru Ioan a mai executat o misiune in Afganistan, in 2005, fiind decorat cu medalia 'NATO non-art.V'. Avea 35 de ani si era necasatorit.
Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, isi exprima profundul regret pentru producerea acestui tragic eveniment si transmit sincere condoleante familiei caporalului Grosaru.

Presedintele Traian Basescu regreta profund pierderea suferita de familia caporalului Ioan Grosaru, cazut la datorie vineri in Irak, intr-o misiune de patrulare.
'Asumandu-si datoria de militar cu devotament si credinta, memoria caporalului Grosaru Ioan va dainui', se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Seful statului a transmis condoleante familiei pentru pierderea suferita.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a deplans vineri moartea, in Irak, a unui militari roman din contingentul dislocat sub comanda NATO.
'Este un moment trist pentru Romania, care aduce un alt tribut in lupta contra terorismului', a declarat premierul, citat de Biroul de presa al Guvernului.
Primul-ministru s-a interesat personal despre starea de sanatate a celorlalti cinci militari raniti in aceeasi explozie, cerandu-i ministrului Apararii, Teodor Melescanu, sa il tina la curent cu evolutia situatiei.

 

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, un decret prin care i s-a conferit, post mortem, Ordinul National 'Steaua Romaniei' in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi, sublocotenentului Dumitru Ioan Grosaru.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, ordinul a fost acordat pentru devotamentul exceptional dovedit in timpul executarii unei misiuni in teatrul de operatiuni din Irak.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă