13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMinerii de la Crucea au reluat protestele și amenință cu blocarea în...

Minerii de la Crucea au reluat protestele și amenință cu blocarea în subteran

Minerii de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea au reluat, luni, protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie şi intenţionează să se blocheze în subteran. Aceștia susțin că nu a fost respectat nimic din protocolul încheiat cu ministrul Economiei, relatează Mediafax.

Minerii din primul schimb de la ambele puncte de lucru, Crucea şi Botoşana, s-au adunat în faţa sediului administrativ şi discută la această oră cu directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru.

 Moraru a spus că va face mai târziu, în cursul zilei de luni, declaraţii de presă.

Protestatarii intenţionează să se blocheze în subteran după ce, la protestul din luna ianuarie, au protestat timp de o săptămână în faţa sediului administrativ.

În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea s-a ajuns la un acord, condițiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părțile implicate.

Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajații din subteran și pentru cei de la stațiile de preparare, în așa fel încât minerii să beneficieze de creșterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.

"Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfințită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paște, Ziua Mineritului și de Crăciun", se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.

Totodată, în urma discuțiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentației privind modul de calcul al pensiei, precum și pregătirea documentației în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei mesei antidot, mai menţiona sursa citată.

"Înțelegem condițiile grele în care se desfășoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensarea a eforurilor și a expunerii la un mediu neprielnic sănătății sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenție punctele care ne-au fost semnalate și cu siguranță vom susține viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector. De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relațiilor de muncă și a condițiilor de securitate în muncă", declara, la data respectivă, Andrei Gerea.

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă