11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMinerii de la Crucea s-au blocat în subteran și ameninţă cu greva...

Minerii de la Crucea s-au blocat în subteran și ameninţă cu greva foamei

Aproximativ două sute de mineri, care s-au blocat de luni în subteran, continuă şi marţi dimineaţă protestul şi aşteaptă până la ora 14.00 ca revendicările să le fie soluţionate, în caz contrar, vor intra în greva foamei, relatează Mediafax.

Citește și: Minerii de la Crucea au reluat protestele și amenință cu blocarea în subteran

În cazul în care revendicările nu vor fi soluționate, minerii intenționează să-şi ia alături de ei, în subteran, soţiile sau copiii.

Protestatarii doresc punerea în aplicare a protocolului semnat în 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, urmează să discute, marţi dimineaţă, la Ministerul Energiei, cu Andrei Gerea, soluţii pentru încetarea conflictului.

Directorul CNU a declarat că oferta pe care a putut să o facă minerilor a fost o creştere cu 5,2 – 5,5 la sută, ceea ce nu i-a mulţumit pe protestatari, care doresc să fie aplicată prevederea stabilită în protocolul semnat de Gerea.

Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.

Potrivit lui Moraru, creşterea salarială solicitată de mineri poate fi pusă în aplicare doar dacă se modifică, prin Hotărâre de Guvern, cadrul legal.

Minerii solicită demiterea conducerii Companiei Naționale a Uraniului, dar și a sucursalei Suceava și cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea și ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, să vină să discute cu ei.

Luni dimineaţă, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie, reclamând că nu li s-au mărit salariile, şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană.

În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea s-a ajuns la un acord, condițiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părțile implicate.

Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajații din subteran și pentru cei de la stațiile de preparare, în așa fel încât minerii să beneficieze de creșterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.

"Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfințită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paște, Ziua Mineritului și de Crăciun", se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.

Totodată, în urma discuțiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentației privind modul de calcul al pensiei, precum și pregătirea documentației în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai menţiona sursa citată.

"Înțelegem condițiile grele în care se desfășoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensarea a eforurilor și a expunerii la un mediu neprielnic sănătății sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenție punctele care ne-au fost semnalate și cu siguranță vom susține viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector. De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relațiilor de muncă și a condițiilor de securitate în muncă", declara, la data respectivă, Andrei Gerea.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşana – unde lucrează peste 500 de angajaţi.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă