13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMinerii de la Crucea suspendă protestul. Ce li s-a promis

Minerii de la Crucea suspendă protestul. Ce li s-a promis

Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea au suspendat, miercuri seara, protestul declanşat luni, după ce au primit asigurări că s-a creat cadrul legislativ pentru soluţionarea problemelor, transmite Mediafax

"Ni s-a spus că s-a creat cadrul legislativ şi că vom vedea mâine (joi – n.r.) în Monitorul Oficial", a spus unul dintre protestatari, care a adăugat că li s-a promis şi că în curând va fi numit un nou director, iar activitatea se va relua normal.

El a menţionat că, în urma acestui anunţ, minerii au decis să suspende protestele şi să revină de joi dimineaţa la muncă.

Minerilor li s-a promis că vor primi câte 300 de lei lunar în plus la salariu până în luna iunie, când se va putea modifica încadrarea în clasa salarială şi li se vor putea asigura majorările salariale convenite prin protocolul semnat în 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Marţi seară, minerii au decis să nu renunţe la protest, după demisia directorului general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, şi a celui al sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, şi după promisiunea ministrului Energiei, Andrei Gerea, că vor primi o majorare de 300 de lei lunar. Astfel, acţiunea de protest a continuat în cursul zilei de miercuri.

Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din funcţie, marți, în urma unei întâlniri cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, Moraru susținând că demisia sa nu are legătură cu discuțiile avute cu ministrul și nici cu protestele minerilor de la Crucea.

Ulterior, şi-a anunţat demisia şi directorul sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, care a explicat că a luat această decizie întrucât nu poate să gestioneze situaţia în care s-a ajuns.

Potrivit lui Proboteanu, în mina Botuşana erau blocaţi 241 de mineri, din cei 457 de angajaţi direct productivi.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, declara, marți, că reprezentanții instituției sale le-au propus minerilor blocați în subteran la Crucea o majorare a salariilor de 300 de lei lunar până la rectificarea bugetară, solicitându-le minerilor să renunțe la protest.

Citeşte şi: Ce le promite Gerea minerilor protestatari de la Crucea

În cadrul Comisiei de transporturi și energie din Senat, Gerea declara că situația de la Crucea, unde minerii se aflau blocaţi în subteran, este generată de cei care urmează să se pensioneze și "fac tărăboiul", sindicatele scăpând de sub control situația.

Luni dimineaţă, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie, reclamând că nu li s-au mărit salariile şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană.

În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea, s-a ajuns la un acord, condițiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părțile implicate.

Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajații din subteran și pentru cei de la stațiile de preparare, în așa fel încât minerii să beneficieze de creșterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.

"Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfințită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paște, Ziua Mineritului și de Crăciun", se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.

Totodată, în urma discuțiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentației privind modul de calcul al pensiei, precum și pregătirea documentației în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai menţiona sursa citată.

Citeşte şi: Minerii de la Crucea s-au blocat în subteran și ameninţă cu greva foamei

Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul al pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşana – unde lucrează peste 500 de angajaţi.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă