7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Apărării are bani pentru pensii. SRI şi MAI mai caută

Ministerul Apărării are bani pentru pensii. SRI şi MAI mai caută

Pensiile militare nu au termen clar de la care vor fi majorate. Dintre cele trei structuri afectate de măsurile de austeritate instituite de fostul guvern Boc, două nu au prezentat resursele bugetare din care se vor face creşterile de pensii.

Plenul Senatului a adoptat în unanimitate, proiectul de lege prin care sunt majorate pensiile militare care au fost reduse în luna decembrie 2010, măsura fiind aplicată doar în cazul celor care au obţinut sume mai mici după recalcularea sau revizuirea pensiilor. Singura necunosută este data de la care se vor face acest măriri.

O lună de graţie

Guvernul şi-a dat avizul favorbail pentru acest proiect de lege cerând aplicarea sa de la 1 ianuarie 2014, ne-a explicat preşedintele Comisie de muncă din Senat, Liviu Pop. Acesta spune că în documentul adoptat de către Senat se precizează că măsura de majorare a pensiilor ar urma să fie aplicată din luna următoare intrării în vigoare a legii.

Cu un amendament. “Am avut discuţii cu reprezentanţii caselor de pensii delegaţi pentru fiecare dintre cele trei structuri de stat ai căror pensionari au fost afectaţi de reducerile de pensii în 2010. Este vorba de pensionarii din Ministerul Apărării Naţionale, SRI şi Ministerul Afacerilor Interne. Cei de la MapN ne-au prezentat, deja, o situaţie detaliată arătând că au fost afectaţi de tăieri un număr de 9.300 de foşti angajaţi. Ne-au confirmat, de asemenea, că au identificat resursele bugetare necesare revenirii pensiilor la nivelul anului 2010. În schimb cei de la SRI şi MAI ne-au cerut timp pentru identificarea reurselor bugetare. Dacă cei de la SRI şi MAE nu vor identifica resurse bugetare proprii, atunci vom reveni cu un amendament asupra legii şi vom accepta ca măririle tuturor pensiilor să se facă aşa cum a dorit guvernul de la 1 ianuarie 2014”.

Liviu Pop ne-a preciazat că efortul bugetar pentru mărirea pensiilor celor din MapN este de 5 milioane de lei pe lună.

Iniţiatorul – beneficiar

Unul dintre cei care au semnat proiectul de majorare a pensiilor, Corneliu Dobriţoiu spune că efortul bugetar este mai mic decât s-a estimat iniţial şi vorbeşte de suma de 5 milioane de euro anual pentru pensionarii MApN.  “De atunci încoace (din 2010 n.red.) situaţia a evoluat în sensul – cu tristeţe spun – că mulţi dintre pensionari au trecut la cele sfinte. Asta înseamnă că suma care ar trebui plătită este mai mică decât cea evaluată de noi”, a mai susţinut fostul ministru al Apărării.

Dobriţoiu a admis că este unul dintre cei care va beneficia de această iniţiativă legislativă: “Şi eu am primit cu maximă dărnicie o reducere de 75% a pensiei. Ulterior, am făcut toate demersurile necesare. Nu am mai solicitat recalcularea, pentru că eu am lucrat numai într-o singură instituţie şi nu am vrut să mă supun umilinţelor la care guvernanţii respectivi au încercat să ne supună. Deci eu nu am solicitat nimic şi nu am bătut niciun drum şi n-am bătut la poarta niciunui comisariat militar. Nu e un secret, eu am ieşit la pensie cu gradul de general cu trei stele şi pensia mea era în jur de 4100 de lei”.

Militarii care au înregistrat o reducere a acestor venituri trebuie să adreseze Casei de Pensii o solicitare pentru emiterea unei decizii de revizuire.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă