13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Apărării cumpără fără licitație rachete antitanc de 130 de milioane de...

Ministerul Apărării cumpără fără licitație rachete antitanc de 130 de milioane de euro

Ministerul Apărării Naționale a decis să cumpere armament antitanc în valoare de circa 130 de milioane de euro.

Rachetele sunt identice cu cele aflate în dotarea Armatei Române încă din anul 2004, adică sunt un model vechi de cel puțin 12 ani.

Decizia MApN a fost prezentată în patru anunțuri, referitoare la patru contracte distincte, postate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Cel mai scump contract se referă la „Sisteme de rachete antitanc portabile”, în valoare de 92,7 milioane de euro (fără TVA). Celelalte trei contracte se referă la „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc).  Valoarea totală a celor patru contracte este de circa 130 de milioane de euro (fără TVA).

Contractele au fost semnate după negocieri purtate între Compania Națională Romtehnica, subordonată Departamentului pentru Armamente din MApN, și firma germană EuroSpike GmbH.

MApN nu a organizat o licitație pentru această achiziție, preferând să negocieze doar cu EuroSpike.

Absența licitațiiei, pentu o achiziție de asemenea valoare,  este justificată de Departamentul pentru Armamente din MApN prin faptul că Armata Română are deja rachete ghidate antitanc de acelaşi tip, achiziţionate încă din anul 2004. Acestea sunt instalate pe vehicule blindate tip MLI  (mașina de luptă a infanteriei).

Din acest motiv, noile rachete “constituie doar o completare a necesarului de muniţie”, susține Departamentul pentru Armamente.

Conform contractului de furnizare, sistemele de rachete antitanc portabile vor fi fabricate în Germania în perioada 2016 – 2019. Livrarea se va face începând cu sfârşitul anului 2017, ultimele echipamente urmând să intre în dotarea Armatei României în prima parte a anului 2019.

Cu alte cuvinte, Forțele Terestre ale României – cele care au în dotate vehicule MLI – vor primi, în anul 2019, rachete antitanc identice cu cele livrate în 2004, adică un model vechi de cel puțin 15 ani.

MLI 84M sunt vehicule blindate pe șenile, destinate să transporte o grupă de infanterie. Producătorul vehiculelor este firma MFA Mizil.

Potrivit unor informații disponibile pe Internet, rachetele antitanc Spike au fost concepute de firma Rafael din Israel, care deține 20 la sută din acțiunile firmei germane EuroSpike. Acest tip de rachete s-ar produce încă din anul 1997. 

Contractele dintre MApN și firma EuroSpike din Germania, în valoare totală de 130 de milioane de euro, fără TVA, vor fi însoțite de obligații de offset pentru partea germană, în valoare de 80 la sută din valoarea contractelor.

Modul de îndeplinire concretă a acestor obligații va fi decis în urma unor negocieri care se vor purta între firma germană și Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială (OCATS) din România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă