10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialMinisterul Culturii vrea să reorganizeze Comisia Monumentelor Istorice, care să aibă rol...

Ministerul Culturii vrea să reorganizeze Comisia Monumentelor Istorice, care să aibă rol decizional

 Ministerul Culturii vrea să reorganizeze Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, astfel încât aceasta să aibă un rol decizional și nu doar consultativ în anumite situații care țin de protejarea monumentelor istorice.

În acest sens, Ministerul Culturii a lansat în dezbatere publică "o ordonanță simplă care să asigure în anumite cazuri rolul decisiv al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și al comisiilor zonale", a anunțat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, sâmbătă, pe pagina sa pe rețeaua de socializare Facebook, potrivit Mediafax.

"Aceste măsuri legislative sunt necesare pentru asigurarea protejării monumentelor istorice. În acest scop, se propune completarea textului de lege cu prevederi care să asigure rolul decizional al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în anumite situații. Astfel, hotărârile Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice respectiv, ale comisiilor zonale ale monumentelor istorice, cu privire la nedeclasarea monumentelor istorice și la neavizarea documentaţiilor analizate, vor fi obligatorii la elaborarea actelor administrative de către Ministerul Culturii și serviciile deconcentrate ale acestuia", susține Vlad Alexandrescu.

Astfel, în proiectul de Ordonanţă pentru modificarea Legii numărul 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările ulterioare, este prevăzută reorganizarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, organism ştiinţific de specialitate, fără personalitate juridică, care funcţionează pe lângă Ministerul Culturii. În legea aflată în prezent în vigoare se specifică și faptul că această Comisie are "un rol consultativ în domeniul protejării monumentelor istorice".

Pe de altă parte, în prezent, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice propune strategiile şi avizarea metodologiilor, normativelor şi măsurilor tehnico-ştiinţifice din domeniul protejării monumentelor istorice.

În forma dorită de noua conducere a Ministerului Culturii, prevăzută în proiectul de ordonanță aflat în dezbatere publică, această Comisie "avizează strategiile şi metodologiilor, normativelor şi măsurilor tehnico-ştiinţifice din domeniul protejării monumentelor istorice".

De asemenea, în proiectul de ordonanță, se mai spune că această Comisie Națională a Monumentelor Istorice "propune clasarea, declasarea, neclasarea, schimbarea grupei de clasare a monumentelor istorice și hotărăște cu privire la nedeclasarea acostora".

Hotărârile Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. respectiv ale comisiilor zonale ale monumentelor istorice, cu privire la nedeclasarea monumentelor istorice și la neavizarea documentaţiilor analizate, sunt obligatorii la elaborarea actelor administrative de către Ministerul Culturii și de serviciile deconcentrate (direcțiile pentru cultură și patrimoniu cultural național, n.r.) ale acestuia, se mai spune în același proiect.

"Din experienţa şi din dinamica activităţilor practice de avizare în domeniul protejării monumentelor istorice, s-a constatat, nu de puţine ori, adoptarea unor decizii neconforme punctului de vedere al acestui for ştiinţific și în detrimentul patrimoniului construit. Un rol mai important al acestui organism a fost solicitat în dezbaterea publică şi în documente precum: Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice şi Naturale (2009)", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă