13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Ministerul Dezvoltării intervine în scandalului Arenei Naționale

UPDATE. Ministerul Dezvoltării intervine în scandalului Arenei Naționale

UPDATE: Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat că în cazul în care nu va fi luată în considerare expertiza realizată la un laborator din Italia, privind materialul din care este realizat acoperişul Arenei Naţionale, va discuta cu constructorul Max Boegl în vederea schimbării membranei acoperişului. 

"Dacă expertiza făcută la laboratorul din Italia nu este luată în seamă, voi discuta cu constructorul Max Boegl şi în cel mai scurt timp posibil voi schimba membrana acoperişului (folia care înveleşte acoperişul) pentru a putea lua autorizaţia de securitate la incendiu şi pentru a putea redeschide Arena Naţională", a scris Răzvan Sava, pe facebook. 

El a adăugat că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin comunicatul emis duminică, confirmă că materialul din care este făcut acoperişul Arenei Naţionale este din clasă C. Primarul adaugă că în aceste condiţii IGSU nu poate elibera autorizaţia de securitate la incendiu, deoarece materialul, în caz de incendiu, se transformă în "picături de foc". 

"În data de 18 februarie ne-am întâlnit la Minister împreună cu domnul ministru Tobă şi reprezentanţii IGSU – trec peste faptul că nu ne-aţi comunicat atunci eliberarea agrementului făcut în baza expertizei din România – dar văd că nu doriţi să luaţi în calcul expertiza făcută în Italia, la un laborator acreditat UE, care atestă faptul că materialul este de clasă B, ceea ce ar permite practic ca Arena Naţională să poată lua aprobarea necesară. Această expertiză a fost depusă la Ministerul pe care îl conduceţi în data de 19 februarie", a scris Răzvan Sava. 

El a mai precizat că PMB aşteaptă agrementul necesar în baza ultimei expertize depuse, până pe data de 14 martie. "Dacă această expertiză nu este luată în seamă, dacă punctul de vedere al experţilor italieni nu este bun, iar Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii din subordinea MDRAT decide că doar expertiza institului român este cea care poate fi luată în considerare, atunci nu avem altă soluţie decât să schimbăm actuala membrană a acoperişului pentru a redeschide stadionul", a menţionat Sava. 

El a adăugat că luarea unor măsuri compensatorii şi prezenţa unui număr sporit de forţe de ordine la stadion nu rezolvă situaţia de fond: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu. 
"În aceste condiţii, când dumneavoastră ne spuneţi că membrana acoperişului este de clasă C, nu înţeleg de ce aţi făcut aceste presiuni pentru a redeschide stadionul. Nu înţeleg de ce mă acuzaţi că mă transform în statuie de legalitate. În acest moment, legea din România îmi interzice practic să deschid Stadionul. Obligaţia mea este să nu pun în pericol cetăţenii, bunurile şi mediul", a scris edilul. 

=======

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice afirmă într-un comunicat remis azi Agerpres că primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a dezinformat opinia publică cu privire la subiectul funcționării Arenei Naționale. Asta, în condiţiile în care, susţine ministerul, documentația pentru modificarea agrementului tehnic, emisă încă din 16 februarie, a fost depusă abia pe 4 martie.

"Deși avizul și agrementul au fost semnate și certificate încă din februarie 2016, agrementul tehnic pentru membrana arhitecturală tip copertină a fost ridicat de la Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții de către reprezentantul ICECON SA în data de 03.03.2016, fapt care arată că situația Arenei Naționale nu a reprezentat, până la această dată, o prioritate pentru Primăria Municipiului București", se arată în comunicat.

Ministerul cere primarului interimar să comunice public dacă are o altă soluție pentru redeschiderea Arenei Naționale. MDRAP arată că testele effectuate au arătat că în privinţa copertinei tip Duraskin că aceasta a obținut clasa C de certificare, şi s-a concluzionat că arderea membranei nu afectează structura metalică de susținere, "că încadrarea în clasa C este acceptabilă și, în această situație, prezintă siguranță pentru utilizatori".

"Pentru construcția atipică a unui stadion, clasificarea C-s3,d0 este corespunzătoare; Arena Națională este o construcție existentă și în cazul în care nu pot fi îndeplinite unele prevederi ale normativului P118-99 (normativ de siguranță la foc) se vor asigura măsuri compensatorii de siguranță la foc; Expertul propune măsuri compensatorii imediate și măsuri ulterioare", a menționat MDRAP.

Ministerul mai arată că există toate condiţiile pentru ca Arena Naţională să fie deschisă. Se pregătesc toate documentele în acest sens, astfel încât meciul României cu Spania, din 27 martie, să se desfăşoare la Bucureşti. Tot ce mai rămâne, arată Ministerul, e ca şi Primăria Capitalei să dea acceptul redeshiderii Arenei Naţionale.

 

 

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă