22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialTot PATRIMONIUL Ministerului Sănătăţii este PUS sub SECHESTRU, în dosarul incendiului de...

Tot PATRIMONIUL Ministerului Sănătăţii este PUS sub SECHESTRU, în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti

UPDATE. Întreg patrimoniul Ministerul Sănătăţii este pus sub sechestru, pentru a garanta plata a peste patru milioane de euro, către familiile bebeluşilor care au murit la Maternitatea Giuleşti.

Cele peste patru milioane de euro ar putea fi plătite în anul 2015, din bani obţinuţi de MS la rectificarea bugetară.

Secretarul de stat Alin Ţucmeanu a declarat, marţi, că Ministerul Sănătăţii va cere Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să aloce la rectificare peste patru milioane de euro, pentru plata despăgubirilor în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, anunţă Mediafax.

“În urma discuţiei pe care am avut-o cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, am hotărât să cerem la Ministerul de Finanţe ca, la rectificarea bugetară, să ne aloce suma de aproximativ patru milioane de euro, pe care să o plătim părinţilor. Există sechestru asigurător pe mijloacele fixe, acesta se menţine, dar noi vom putea utiliza patrimoniul”, a spus secretarul de stat Alin Ţucmeanu, după întâlnirea cu executorii judecătoreşti.

La rândul lor, executorii judecătoreşti au spus că sechestrul pus pe întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii nu acoperă în totalitatea valoarea de peste patru milioane de euro, dar, în urma discuţiilor de la MS, sunt de părere că nu va fi necesară valorificarea acestuia.

“Ministerul Sănătăţii s-a angajat să solicite Ministerului Finanţelor, în proxima rectificare bugetară, de la începutul lui noiembrie, suma pe care trebuie să o plătească părinţilor. Este sechestru asigurător pe întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii, acesta nu acoperă în totalitate valoarea de patru milioane de euro, dar nu cred că va fi nevoie de valorificarea acestuia, procedura de executare silită capătă în acest context un caracter graţios. Ministerul Sănătăţii poate folosi atât maşinile, cât şi mijloacele fixe, în schimb nu are voie să le înstrăineze sau să le folosească în alt scop decât acela pentru care au fost luate”, a spus executorul judecătoresc Iulian Coşoreanu.

Executorul a precizat că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu care s-a întâlnit marţi au recunoscut întreaga sumă datorată familiilor bebeluşilor care au murit sau au fost răniţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Ministerul Sănătăţii urma să fie executat silit, marţi, pentru suma de peste 4 milioane de euro, care trebuie plătită ca daune în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti, din anul 2010, în urma căruia şi-au pierdut viaţa şase bebeluşi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a spus, anterior, că Ministerului îi revenea să plătească a 12-a parte din suma  pe care instanţa a stabilit-o cu titlul de despăgubiri pentru familiile bebeluşilor care au murit sau au fost răniţi în incendiu, potrivit Mediafax. 

Executorii au somat însă Ministerul să plătească întreaga sumă, pe baza unei alte decizii, pe care MS o va contesta.

“Vrem să plătim partea care ne revine şi nu ne opunem ca oamenii să îşi primească drepturile. Dar este imposibil să plătim noi întreaga sumă”, a spus Oana Grigore.

Curtea de Apel Bucureşti a dat, pe 2 aprilie, sentinţa definitivă în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

Judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, Florentina Cîrstea, Gigel Oprea şi Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giuleşti în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti – prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, totalizând 4.231.500 de euro.

Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi când a izbucnit incendiul, a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Fostul manager al maternităţii Bogdan Marinescu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” – Maternitatea Giuleşti.

Trei bebeluşi au murit în incendiu, iar alţi trei, în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Cinci bebeluşi, între care două perechi de gemeni, au fost salvaţi de medicii din Spitalul “Grigore Alexandrescu”. 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă