6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Apărării, prea sincer cu atașații militari străini. Ce le-a spus Dușa

Ministrul Apărării, prea sincer cu atașații militari străini. Ce le-a spus Dușa

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Duşa, le-a prezentat atașaților militari străini obiectivele Armatei Române pe anul 2015, dezvăluind o realitate care trebuia, poate, trecută sub tăcere.

Prioritatea Ministerului Apărării Naţionale în acest an este “restabilirea capacităţii operaţionale a Armatei României”, a anunțat astăzi ministrul Mircea Dușa.

Declarația ministrului nu a rămas doar în atenția atașaților străini acreditați la București, ci a fost ulterior difuzată printr-un comunicat public al Ministerului Apărării Naționale.

Cu alte cuvinte, ministrul Apărării recunoaște că Armata Română nu mai are, în acest moment, capacitate operațională. În ultimii 25 de ani, aceasta ar fi prima declarație publică, de o asemenea gravitate, a unui ministru român al Apărării.

Citește și: Exclusiv RL. Armata îşi numără soldaţii. Ce amendă primeşti dacă nu mergi la Centrul Militar

Pe de altă parte, Mircea Dușa nu le-a garantat atașaților străini că restabilirea capacității operaționale se va reuși în anul 2015, ci doar că se lucrează la acest obiectiv – fără a indica vreun termen limită pentru îndeplinirea lui.

Ministrul român a făcut aceste declarații în cadrul reuniunii anuale a ataşaţilor apărării acreditaţi la Bucureşti.

România răspunde provocărilor de securitate găzduind două comandamente NATO

Mircea Dușa a subliniat preocuparea României de a răspunde adecvat noilor provocări de securitate din flancul estic al NATO, prin punerea la dispoziţia Alianţei a unui comandament multinaţional de nivel divizie, precum şi prin găzduirea unei unităţi multinaţionale de integrare a forţelor NATO (NFIU).

Citește și: Sediile NATO din București vor funcționa în două comandamente ale Armatei Române

„Am caracterizat această decizie drept una istorică pentru ţara noastră, după aderarea la NATO, în 2004. Ne-am propus ca, într-o primă etapă, să putem atinge capacitatea iniţială a NFIU până la sfârşitul lunii iunie a acestui an, iar până la Summitul din Polonia din 2016, să fie realizată capacitatea completă. În ceea ce priveşte comandamentul multinaţional de nivel divizie, preconizăm realizarea capacităţii operaţionale iniţiale înainte de Reuniunea de la Varşovia, iar a capacităţii operaţionale complete în anul 2018”, a declarat ministrul Mircea Duşa.

Potrivit ministrului Apărării, la nivelul anului 2014, numărul exerciţiilor şi activităţilor de instruire la nivel naţional a crescut cu 25 de procente faţă de 2013, iar cele executate la nivel bilateral și aliat au înregistrat o creştere cu 133 la sută.

Această evoluție a fost posibilă datorită creşterii alocaţiilor bugetare pentru apărare. Din acest punct de vedere, anul 2014 a fost cel mai bun an bugetar pentru Armata Română, din 2008 şi până în prezent, a precizat ministrul Dușa.

Citește și: De ce s-a ”mutat” NATO în județul Brașov

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă