10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Justiției, Tudorel Toader, cere politicienilor un "comportament loial", oferind ca exemplu...

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, cere politicienilor un “comportament loial”, oferind ca exemplu negativ acţiuni ale Guvernului Ponta

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, vineri, la conferinţa pe tema relației dintre Putere şi Opoziţie, că aceste două forţe trebuie să aibă un "comportament loial" normelor constituţionale, informează News.ro.

Ministrul Tudorel Toader a invocat drept exemplu negativ, în acest context, o Ordonanță de Urgență emisă de Guvernul Ponta în 2012 (OUG 38), care a fost denunţată la acea vreme ca fiind un abuz.

"Opoziţia contribuie prin critică, declanşând controlul de constituţionalitate. Contribuie la extragerea acelui venin de constituţionale. (…) Am deplină încredere în aceste instrumente pe care le are opoziţia, pe care ştiu bine că le-a folosit şi în mod eficient, dar şi opoziţia, şi puterea, şi autorităţile, şi cetăţenii trebuie să dea dovadă de ceea ce se numeşte loialitate faţă de valorile constituţionale", a spus ministrul, la Palatul Cotroceni, în cadrul conferinţei internaţionale organizată de Administraţia Prezidenţială şi Consiliul Europei.

El a exemplificat nevoia acestei "loialităţi", oferind drept exemplu acţiuni ale fostului guvern Ponta.

"Când CCR a declarat o ordonanţă neconstituţională azi, iar puterea a adoptat o ordonanţă cu absolut acelaşi conţinut ieri după-amiază, ca în felul acesta să perpetueze soluţia legislativă care urma să fie declarată neconstituţională", a afirmat ministrul Toader.

Prin OUG 38/2012, emisă de Guvernul Ponta, Curtea Constituţională nu mai putea să se pronunţe asupra hotărârilor Parlamentului. OUG 38 a fost emisă după ce o lege identică a fost contestată la CCR de către PDL, în perioada în care USL pregătea suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Ambele proiecte au fost declarate neconstituţionale de CCR, judecătorii motivând la acea vreme că Executivul a avut un comportament "abuziv".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă