14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Justiției va cere anularea dreptului de reducere a pedepsei pentru deținuții...

Ministrul Justiției va cere anularea dreptului de reducere a pedepsei pentru deținuții care scriu cărți

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunţat, marţi, că va propune Guvernului emiterea unei ordonanțe de urgență pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deținuții care scriu lucrări științifice beneficiază de o reducere a pedepsei, informează Mediafax.

"Acum câteva zile am demarat o analiză plecată de la relatările din presă din 2015. Când am venit la Ministerul Justiţiei se discuta un regulament de punere în aplicare a Legii 254/2013 de punere în aplicare a pedepselor. Prevederile acestei legi au suscitat interesul dupa creșterea numărului lucrărilor", a declarat ministrul Justiției, într-o conferință de presă.

Minsitrul Raluca Prună a spus că cifrele arătau că în perioada 2007-2010 a existat câte o lucrare pe an, iar acum sunt alte date, în 2015 fiind 340 de lucrări scrise de deţinuţi.

"Am citit cifrele – din 2007 și până în 2010 exista o lucrare pe an. Acum am primit un alt rând de cifre de la ANP, ceea ce înseamnă că nici eu, ca ministru al Justitiei, nu am cifrele corecte. În 2015, au fost 340 de lucrări", a afirmat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a mai spus că acest fenomen este "scăpat completamente de sub control" și va propune Guvernului emiterea unei ordonanțe de urgență pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deținuții care scriu lucrări științifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

"Urgenţa nu o detaliez. Cea mai bună soluţie este abrogarea acestei dispoziţii", a precizat Raluca Prună.

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare științifică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...

Lawrence Wong a depus miercuri jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al Singapore

Lawrence Wong a depus jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al statului Singapore și este doar al patrulea lider de la independență, încheind...
Ultima oră
Pe aceeași temă