14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMinistrul Mediului anunță când va fi introdusă taxa pentru gunoi

Ministrul Mediului anunță când va fi introdusă taxa pentru gunoi

De la 1 ianuarie 2016 va intra în vigoare o taxă pentru depunerea deșeurilor în valoare de 80 de lei/tonă, a declarat, marți, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, informează Mediafax.

Taxa la groapă care va fi introdusă de anul viitor, cu o valoare de 80 lei/tonă, urmând să ajungă la 120 lei/tonă în 2017, ar urma să fie colectată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

În prezent nu se plătește nicio taxă de mediu pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi, introducerea acesteia având ca scop descurajarea depozitării, a explicat ministrul Mediului.

Ea a mai precizat că operatorii depozitelor de deșeuri percep în medie un tarif de 15 euro/tonă.

“Scopul nostru, ca și al celorlalte țări europene, este ca, într-un viitor apropiat, 2020 – 2025, să producem deșeu zero”, a declarat Grațiela Gavrilescu, arătând că, pentru aceasta, deșeurile trebuie colectate selectiv și valorificate, și nu depozitate.

În Ungaria, există o taxă de depozitare a deșeurilor cu o valoare de 34 de euro pe tonă, a precizat comisarul general al Gărzii de Mediu, Florin Diaconu.

În România s-a dorit introducerea unei taxe pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi prin Ordonanața Guvernului nr. 31/2013 de modificare a Ordonanaței de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Aceasta prevedea perceperea unei taxe pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare, de 50 de lei/tonă în 2014, 80 de lei/tonă în 2015 și 120 de lei/tonă în 2016.

Ulterior, OG 31/2013 a fost modificată și adoptată în Parlament, prin Legea nr. 384/2013, care prevede introducerea taxei în 2017, la valoarea de 80 de lei, care să crească la 120 de lei în anul următor.

În prezent, pentru depozitarea deșeurilor la groapă, AFM colectează o contribuţie de 100 lei/tonă, datorată de unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale şi asimilabile colectate prin serviciul public de salubrizare, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual de diminuare şi cantitatea efectiv încredinţată spre valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie, potrivit OUG 196/2005.

Totodată, Administrația Fondului pentru Mediu încasează taxe de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea unor deşeuri valorificabile (provenite de la extracţia şi prelucrarea ţiţeiului, din prelucrarea primară a lemnului, de la producerea alcoolului, șlamuri carbonifere, zgură de furnal, cenușă de termocentrală etc.) cuprinse între 0,2 și 4 lei pe metru pătrat de teren utilizat pe an.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă