15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialStatistică șocantă: 42.000 de români mor din cauza unui obicei comun. Ministrul...

Statistică șocantă: 42.000 de români mor din cauza unui obicei comun. Ministrul Sănătății: Este echivalentul a 200 de avioane prăbuşite. Senatul vine cu modificări legislative care agravează lucrurile

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, atrage atenția că, anual, 42.000 de persoane mor, în România, din cauza fumatului și susține că amendamentele propuse de Comisia de sănătate a Senatului la Legea antifumat reprezintă un atentat la sănătatea tuturor cetăţenilor. Acesta a tras astăzi semnalul de alarmă, la Cotroceni, cu prilejul unui eveniment special destinat să atragă atenția asupa riscurilor grave ale fumatului.

„Am locuit mult timp la Viena şi am călătorit foarte des cu avionul, săptămânal o bună perioadă. Mi-a fost foarte teamă de mersul cu avionul, mi-a fost teamă că s-ar putea întâmpla ceva. Anual în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului, asta înseamnă cam 200 de avioane prăbuşite”, a spus ministrul, la conferinţa „2035 – Prima generaţie fără tutun a României“, organizată la Palatul Cotroceni.

Totodată, el a făcut apel deputaților să respingă amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spaţiu închis. 


CITEȘTE și Ultimele focuri în spațiile publice: Beneficii vs. restricții ale Legii anti-fumat

Efectele fumatului nu se văd imediat, ci pe termen mediu, în 3-5 ani. Deci este dificil să evaluăm acum ce se va întâmpla cu prevalenţa anumitor boli, însă strict din punct de vedere al numărului de persoane care fac infarct miocardic sau accident vascular cerebral şi ajung la spital sau a numărului de copii care fac astm, lucrurile sunt clare, şi anume aceste cifre scad considerabil după ce se interzice fumatul în locurile publice…” – citește continuarea aici.


 

„Comisia de sănătate din Senat, repet, Comisia de sănătate din Senat a propus amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spaţiu închis, singura condiţie este ca respectivul spaţiu să fie inscripţionat, nu dedicat. Special trebuie să fie doar inscripţionat cu destinaţia pentru fumat, acesta este un atentat la sănătatea tuturor cetăţenilor, indiferent că sunt angajaţi sau angajatori, clienţi sau personal de deservire, copii sau adulţi (…) Legea se bucură de susţinerea majorităţii populaţiei din România, experienţa ţărilor europene, unde această măsură a fost introdusă arată că efectele economice nu sunt deloc insurmontabile şi că efectele asupra sănătăţii publice sunt incomparabil mai mari. Nu este, de asemenea, nicidecum adevărat că am avea cea mai dură legislaţie antifumat, dar este adevărat că avem mare nevoie de acest cumul de măsuri, de restricţii fireşti şi de sprijin din partea statului şi din partea societăţii. Avem o responsabilitate, în special faţă de tinerii şi copiii României şi trebuie să ne-o asumăm, altfel eu unul nu înţeleg care este menirea noastră în funcţii de decizie”, a subliniat ministrul Voiculescu.

 

Totodată, ministrul Sănătății a atras atenția că un număr foarte mare de minori au fumat măcar o dată.

„Cifrele pe mine unul mă sperie. 5% din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani şi 52% din copiii de 16 ani. La acest ultim segment de vârstă ponderea copiilor care fumează constant este de 29%. Ţinta este cu siguranţă ambiţioasă, dar sunt sigur că cu un efort susţinut din partea instituţiilor statului, a societăţii civile şi a fiecăruia dintre noi putem ajunge acolo, mai precis în intervalul de 13-15 ani vrem ca doar 5% din copiii să mai fumeze în anul 2035. Cum vrem să facem asta? Prin măsuri de încurajare şi astfel strategia lansată astăzi presupune prevenţie, protecţie şi încurajare”, a conchis Vlad Voiculescu. 


CITEȘTE și Legea antifumat, schimbată radical. Se va putea fuma aproape oriunde

Prin spaţiul public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă” – citește continuarea aici.

 


Legea antifumat a fost modificată în lunia iunie de senatori, prin refefinirea spaţiului public închis – acesta fiind încadrat de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate. Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă