8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Tobă i-a cerut fostului șef DIPI să ia jacuzzi-ul lui Oprea...

Ministrul Tobă i-a cerut fostului șef DIPI să ia jacuzzi-ul lui Oprea din biroul lui

Ministrul Petre Tobă i-a cerut șefului DIPI să ia cada și canapelele cumpărate pentru Gabriel Oprea și care însă se aflau în biroul său, după ce o jurnalistă de la un post de televiziune în întrebase despre situația acelor bunuri. 

Procurorii anticorupție, arată că, în data de 06.01.2016 comisia de control nu a putut termina nota de constatare. În ziua următoare, 07.01.2016 – joi, secretarul de stat Gheorghe Nicolae l-a chemat pe un ofițer cu gradul de comisar-șef, pentru a discuta în legătură cu controlul fondurilor operative şi i-a cerut să întocmească în termen de o zi raportul de control privind fondurile operative, întrucât dorea să prezinte documentul ministrului de interne, în data de 09.01.2016, care era o zi de sâmbătă.

Citește și: Dosarul ”Limuzina lui Oprea”. Pe ce se duceau banii DIPI: Informatoare imaginare, recompensate cu băuturi alcoolice și încălțăminte de bărbat

”În cadrul aceleiaşi discuţii, secretarul de stat i-a relatat comisarului șef  că avusese o întâlnire cu ministrul de interne, prilej cu care acesta îi relatase că a fost interpelat de o jurnalistă de la un post de televiziune, care i-a solicitat să îi arate jacuzzi din biroul său, situaţie care l-a nemulţumit pe ministrul de interne întrucât se ajunsese să fie cunoscută situaţia respectivă”, spun anchetatorii.

Pe fondul acestei nemulţumiri, Petre Tobă i-a cerut lui Gheorghe Nicolae să scoată cabina de duş din biroul său.

Urmare a dispoziţiei secretarului de stat, ofițerul  a întocmit raportul de control privind utilizarea fondurilor operative, document pe care l-a predat vineri, pe 08.01.2016, secretarului de stat Gheorghe Nicolae, însă a doua zi dimineaţă a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Citește și: Dosarul ”Limuzina lui Oprea”. Cum a fost cumpărat bolidul Audi A8 de peste 90.000 de euro din banii pentru cheltuieli operative

După sesizarea DNA, în data de 11.01.2016, ofițerul s-a întâlnit cu Gheorghe Nicolae şi i-a comunicat că nu era de acord cu modificarea notei de constatare, în sensul celor care fuseseră solicitate de şeful D.I.P.I. În aceeaşi zi, a fost convocat în biroul secretarului de stat, unde se aflau şi cei doi subsecretari de stat, şi Nelu Zărnică. În cadrul conversaţiei, s-au reluat o parte din discuţiile anterioare, ”NICOLAE Gheorghe insistând asupra ideii că în realitate neregulile constatate de Comisie erau activităţi în interes informativ-operativ. În acel context, s-a discutat despre faptul că au fost achiziţionate mai multe bunuri pentru ministrul OPREA Gabriel, cum ar fi o cadă şi nişte canapele care au rămas în sediul Ministerului Afacerilor Interne şi că noul ministru îi ceruse secretarului de stat să îşi ia cada din biroul lui, întrucât fusese întrebat de o jurnalistă despre acest bun”.

Atunci, Gheorghe Nicolae, într-un gest de câştigare a bunăvoinţei membrilor comisiei de control, a oferit respectivele bunuri structurii din care făceau parte aceştia. Cu acelaşi prilej, s-a discutat iarăşi despre decontarea cursurilor de pregătire profesională, dar şi despre cheltuielile făcute din fondurile operative pentru cadouri, cheltuieli care nu erau menţionate în notă de constatare, prilej cu care ofițerul i-a reproşat secretarului de stat anumite nereguli, inclusiv cele legate de achiziţionarea unui autoturism marca Audi pentru DIPI.

Pe parcursul conversaţiei, denunţătorii au constatat că secretarul de stat Gheorghe Nicolae a bătut în retragere, văzând că membrii comisiei de control îşi menţin poziţia şi a susţinut chiar că va dispune să se recupereze acele bunuri care fuseseră date la scădere, ceea ce s-a şi întâmplat după data de 14.01.2016, respectiv după ce a avut loc percheziţia D.N.A la sediul D.I.P.I. 

În data de 18.01.2016, ministrului Afacerilor Interne în funcţie i s-au prezentat neregulile constatate de Comisia de control a fondurilor operative, conform raportului întocmit în acest sens. ”Deşi ministrul în funcţie a luat cunoştinţă de producerea pagubelor menţionate în raport, având obligaţia să dispună cercetarea administrativă, nu şi-a îndeplinit această obligaţie până în prezent, conform O.U.G. nr. 121/1998, privind răspunderea materială a militarilor, cu referire la decontarea acelor cursuri de pregătire profesională”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

De asemenea, în data de 22.01.2016, din iniţiativa D.I.P.I., ministrul Afacerilor Interne în funcţie, Petre Tobă,  a aprobat o modificare a Ordinului M.A.I. privind fondurile operative ale D.I.P.I., prin care a încercat să reglementeze situaţia bunurilor date la scădere. Acest ordin este contradictoriu întrucât, pe de o parte, prevede că bunurile IT date surselor pentru procurarea de date şi care nu mai sunt folosite în activităţi informativ-operative nu mai trebuie evidenţiate contabil, dar, pe de altă parte, prevede că trebuie scăzute din contabilitate, în măsura în care nu mai pot fi recuperate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă