16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialSechestru pe averea lui Mircea Băsescu

Sechestru pe averea lui Mircea Băsescu

 

Acuzațiile lui Bercea Mondial la adresa șefului DNA au afectat independența justiției, în timp ce Mircea Băsescu a fost informat că are averea sechestrată – sunt ultimele desfășurări în cazul Bercea.

Mircea Băsescu a fost dus marţi din arest la DNA, pentru ca procurorii să îi prezinte rezultatul expertizei tehnico-criminalistice în cazul înregistrărilor video din dosarul său şi să îl informeze că a fost pus sechestru pe averea sa, până la suma de 600.000 de euro, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Este vorba de bunuri mobile şi imobile. Procurorii le-au prezentat celor doi rezultatul expertizei tehnico-criminalistice făcute în cazul înregistrărilor audio-video depuse de Florin Anghel ca probe împotriva fratelui preşedintelui. Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care a dispus arestarea a arătat, în motivare, că înregistrările în care apar Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, puse la dispoziţie procurorilor de familia lui Bercea Mondial, sunt legale, chiar dacă ele au fost contestate de cei doi, şi pot reprezenta mijloace de probă în dosar.

În acest context, avocatul lui Mircea Băsescu a declarat marţi, la ieşirea de la DNA, că expertiza în cazul înregistrărilor audio-video făcute de Florin Anghel este gata, dar cravata cu care s-ar fi făcut înregistrările nu a putut fi expertizată, pentru că nu funcţiona şi pe stick-urile de memorie nu era nimic.

Inspecția Judiciară a decis

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi pe 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului. Fratele preşedintelui este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.

Potrivit unor surse, raportul Inspec­ției Judiciare arată că afirmaţiile ­făcute de Bercea Mondial privind presupuse fapte de corupţie săvârşite de preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, şi de şefa DNA, Codruţa Kovesi, au afectat independenţa justiţiei şi imparţialitatea sistemului judiciar. Bercea Mondial a spus pe 19 iunie, înainte de a fi audiat la DNA, în dosarul în care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influenţă care ar fi fost comise de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la şefa DNA, Codruţa Kovesi, la preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, dar şi la Vasile Blaga, despre care susţinea că ar fi implicat în acest caz. DNA a solicitat, pe 20 iunie, Inspecţiei Judiciare "demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice".

Pe de altă parte, Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, cunoscut sub numele de Amar General, a fost săltat de polițiști, miercuri, și dus la audieri pentru contracte păguboase semnate cu o primărie doljeană.  

Cele mai citite

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă