17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialMotivarea arestării lui Mircea Băsescu: "grad ridicat de pericol social","sentimentul de insecuritate...

Motivarea arestării lui Mircea Băsescu: “grad ridicat de pericol social”,”sentimentul de insecuritate în rândul societăţii civile”

Mircea Băsescu a fost menținut în arestul preventiv de judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București deoarece există "un grad ridicat de pericol social". Faptele fratelui președintelui țării au rezonanță negativă în societate. Arestarea s-a impus chiar daca probele, respectiv filmările făcute de clanul Bercea, nu au fost depuse pe suportul original.

"Natura infracţiunii, presupus a fi fost săvârşită de către inculpaţi, modul în care aceştia au acţionat, conturează un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetaţi, constând în starea de nelinişte, în sentimentul de insecuritate în rândul societăţii civile, generat de rezonanţa socială negativă a faptului că inculpaţii, asupra cărora planează acuzaţia comiterii unor asemenea infracţiuni, ar putea fi cercetaţi în stare de libertate" se spune în motivarea menținerii arestului preventiv pentru Mircea Băsescu și Marian Căpățână.

Potrivit instanței, " există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Băsescu Mircea şi Căpăţînă Marian Adrian au săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, respectiv complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, şi anume, în perioada 20.02.2011 – 22.02.2012 inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 euro de la Anghel Florin, prin intermediul inculpatului Căpăţînă Marian Adrian, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei penale referitoare la Anghel Sandu, precum şi a altor cereri privind măsura arestării preventive, formulate în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă lui Anghel Sandu, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate, pentru faptul că a intermediat remiterea banilor, inculpatul Căpăţînă Marian Adrian însuşindu-şi suma de 350.000 euro din suma totală de 600.000 euro primită de la Anghel Florin, relevante fiind declaraţiile martorilor Anghel Florin şi Anghel Isaura şi procesele verbale de redare a discuţiilor înregistrate în mediul ambiental".

În ceea ce priveşte înregistrările puse la dispoziţia organelor de urmărire penală de către denunţător, "în mod just, judecătorul fondului a constatat că  înregistrările efectuate de părţi sau de alte persoane constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii".

          Inculpaţii au contestat legalitatea acestor mijloace de probă întrucât nu au fost prezentate pe mediul original de înregistrare, ci pe nişte stick-uri de memorie, care sunt doar medii de stocare, astfel că nu poate fi verificată autenticitatea lor.

Instanța a motivat că "s-a invocat contrafacerea înregistrărilor, fără a se aduce argumente care să pună la îndoială caracterul autentic sau complet al acestora, cu atât mai mult cu cât judecătorul de drepturi şi libertăţi învestit cu soluţionarea contestaţiilor a procedat la vizionarea CD-urilor aflate la dosar şi care conţin înregistrările respective.  În plus, la acest moment procesual, şi anume, soluţionarea unei propuneri de arestare preventivă, nu se poate pune în discuţie legalitatea probelor".

De altfel, după momentul arestării preventive, "au fost încuviinţate de către procuror cererile formulate de inculpaţi de expertizare a suporţilor care conţin înregistrările efectuate, fiindu-le respectat astfel dreptul la apărare".

Instanța a reținut că Mircea Băsescu și Marian Căpățână au susţinut că procesele verbale de redare a înregistrărilor ambientale nu redau în integralitate discuţiile, dialogurile fiind trunchiate cu privire la aspectele esenţiale, "însă aceste apărări nu pot fi primite".

Inculpaţii nu au negat existenţa unor întâlniri cu aceste persoane şi nici remiterea sumei de 600.000 euro, pe care au indicat-o şi martorii Anghel Florin şi A. F., însă, au arătat că această sumă a fost dată inculpatului Căpăţînă Marian Adrian, cu titlu de împrumut, în vederea participării la o licitaţie organizată pentru vânzarea utilajelor şi a licenţei de producţie cu privire la S.C. Aversa.

         Instanța susține că "apărările inculpaților sunt lipsite de veridicitate în condiţiile în care, aşa cum a arătat chiar inculpatul Căpăţînă Marian Adrian, nu s-a întocmit un înscris care să ateste încheierea unui contract de împrumut, nu s-a stabilit nicio dată scadentă şi nu s-a perceput dobândă, ceea ce nu poate fi credibil în raport cu suma mare de bani în discutie".

Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că pericolul concret pentru ordinea publică, determinat de lăsarea în libertate a inculpaţilor, există şi rezultă din circumstanţele reale ale săvârşirii faptelor imputate, a căror gravitate îndreptăţeşte arestarea preventivă.

"Natura infracţiunii, presupus a fi fost săvârşită de către inculpaţi, modul în care aceştia au acţionat, conturează un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetaţi, constând în starea de nelinişte, în sentimentul de insecuritate în rândul societăţii civile, generat de rezonanţa socială negativă a faptului că inculpaţii, asupra cărora planează acuzaţia comiterii unor asemenea infracţiuni, ar putea fi cercetaţi în stare de libertate" se menționează în motivarea menținerii în arest a inculpaților Mircea Băsescu și Marian Căpățână.

Judecătorul a  constatat că, deşi presupusa activitate infracţională s-a derulat în perioada 2011-2012, "nu se poate susţine că trecerea timpului a diminuat pericolul social generat, având în vedere contextul şi modalitatea în care s-a ajuns la devoalarea acestora, dar şi impactul provocat asupra societăţii româneşti".

"Este de remarcat faptul că inculpaţii au înţeles să urmărească obţinerea unor foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare, promiţând o hotărâre favorabilă în schimbul unor sume de bani, cu consecinţa  afectării încrederii publicului în funcţionarea sistemului judiciar, acreditând ideea că justiţia este la discreţia influenţelor lor, profitând de poziţia pe care o are inculpatul Băsescu Mircea  pentru a da credibilitate afirmaţiilor făcute", susține judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București.

În privința lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru a se stabili împrejurările în care acesta a obținut neînceperea urmăririi penale în peste 100 de dosare. În aceste proceduri judiciare au fost implicați mai mulți procurori și polițiști.

Cele mai citite

CFA România: Indicele de Încredere Macroeconomică, în scădere accentuată în aprilie; inflaţia, estimată la 5,73%, în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scăzut cu 12,3 puncte până la valoarea de 47,1, în luna aprilie a acestui...

Armata franceză a efectuat miercuri prima lansare de probă a unei rachete aer-sol cu încărcătură nucleară

Armata franceză a efectuat miercuri prima lansare de probă a versiunii renovate a rachetei sale aer-sol cu rază medie de acţiune presupusă a fi...

România și Bulgaria au stabilit noi măsuri la frontierele comune pentru sezonul estival

Secretarul de stat pentru ordine și siguranță publică, chestor general de poliție Bogdan Despescu, a avut o întrevedere de lucru la Ruse, în Bulgaria,...
Ultima oră
Pe aceeași temă