25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMircea Dușa: Statele occidentale vor avea permanent militari dislocați în România, pe...

Mircea Dușa: Statele occidentale vor avea permanent militari dislocați în România, pe flancul estic al NATO

Statele occidentale membre ale NATO vor avea permanent militari în România, întrucât țara noastră se află pe flancul estic al Alianței.

Țările occidentale vor trimite militari în România prin rotație, de-a lungul întregului an 2015, a anunțat astăzi ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Dislocarea militarilor occidentali pe teritoriul României se face în baza planului de reasigurare aprobat la summitul NATO din Ţara Galilor, a explicat ministrul Apărării, citat de Mediafax.

„Şi în momentul de faţă se află un distrugător al SUA la Constanţa, avem 11 avioane A-10 la Câmpia Turzii care se pregătesc în comun cu piloţii noştri de la Câmpia Turzii şi mâine vom avea o prezentare a acestui exerciţiu. Urmează să vină şi portughezii cu avioane F16, o să mai vină şi partenerii noştri din SUA cu avioane F15, vor fi multe exerciţii de pregătiri. Aşa după cum ştiţi, în permanenţă un vas al NATO sau al unui stat al UE a fost în această perioadă prezent în Marea Neagră şi în Portul Constanţa şi se organizează exerciţii de pregătire în comun. Am avut acel exerciţiu mare, realizat de una dintre cele patru grupări de forţă navală ale NATO. Vor fi şi alte exerciţii”, a spus Mircea Duşa.

2200 de militari din patru țări se antrenează în România

Ministrul a făcut aceste declaraţii la poligonul Smârdan din județul Galați. La acest poligon, precum și la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa începe mâine un amplu exerciţiu, “Wind Spring 15”, la care participă 2.200 de militari din SUA, Marea Britanie și România, precum și din Republica Moldova, în calitate de stat partener cu NATO.

“După cum ştiţi, Republica Moldova, ca şi Georgia, ca şi alte state, sunt parteneri NATO, participă la exerciţii de pregătire cu statele NATO şi unele dintre ele participă şi la misiuni internaţionale în teatrele de operaţii. De exemplu, Georgia este prezentă cu un efectiv destul de mare în teatrul de operaţii din Afganistan şi în alte teatre de operaţii”, a explicat ministrul Dușa.

Întrebat dacă exerciţiul care începe mâine în România este legat de conflictul din Ucraina, ministrul Dușa a spus că “este legat de pregătirea şi instruirea militarilor”.

Exercițiu de alertare în patru județe

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, au participat, astăzi, la Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, la evaluarea exerciţiului de alertare desfăşurat la nivelul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie “Getica” din Buzău şi al structurilor subordonate din garnizoanele Focşani, Galaţi şi Brăila.

Citește și:  Cea mai mare ALARMĂ militară din ultimii cinci ani în România

Exercițiul de alertare s-a finalizat prin deplasarea militarilor și a mijloacelor de luptă din cele patru județe (Buzău, Galați, Brăila și Vrancea) în poligonul Smârdan. Militarii și mijloacele tehnice din poligon participă, în perioada 16 – 30 aprilie, la exerciţiul multinaţional “Wind Spring 15”.

La exercițiu participă și militarii de la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu (CAAMK), din judeţul Constanţa.

Exercițiul urmărește antrenarea în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO şi partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene. Militarii vor desfăşura activităţi de planificare operaţională, trageri de luptă şi vor rezolva situaţii tactice complexe.

“Wind Spring 15” face parte din seria activităţilor de instruire în comun, care se desfăşoară în România și în alte state europene în cadrul Operaţiunii “Atlantic Resolve”. Ea face parte din ciclul măsurilor de reasigurare adoptate de Consiliul Nord-Atlantic pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale, în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...

VIDEO. Maria Cârneci, fără perdea. Dezvăluiri emoționante despre relația cu Romulus Petrescu

Prezentă în emisiunea de la Kanal D "40 de întrebări" cu Denise Rifai, Maria Cârneci a vorbit despre relația cu Romulus Petrescu, despre viața...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...
Ultima oră
Pe aceeași temă