13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMiron Cozma, despre punerea sub acuzare a lui Iliescu: Merită să fie...

Miron Cozma, despre punerea sub acuzare a lui Iliescu: Merită să fie judecat și condamnat

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat, miercuri, după punerea sub acuzare a fostului președinte Ion Iliescu, în dosarul Mineriadei, că acest moment reprezintă o mare realizare pentru toți minerii și că el a cerut în repetate rânduri condamnarea fostului șef al statului, transmite Mediafax

Miron Cozma a declarat că de-a lungul vremii a cerut ca fostul președinte Ion Iliescu să fie condamnat pentru ceea ce s-a întâmplat la mineriade.

Citește și: Dosarul Mineriadei. Iliescu, URMĂRIT PENAL, pentru crime contra umanității. Atanasie Stănculescu și Măgureanu, suspecți

“Asta am cerut și eu de-a lungul vremii (ca Ion Iliescu să fie urmărit penal – n.r.). Pentru mine și mineri o considerăm o mare realizare. Merită să fie judecat și condamnat. Încadrarea prealabilă – de crime împotriva umanității – mi se pare încadrerea absolut normală, pentru că acțiunea de acolo a fost înăbușită în sânge”, a declarat Miron Cozma.

În opinia fostului lider al minerilor, însă, nu doar regimul lui Ion Iliescu a fost vinovat, ci şi acelea care i-au urmat.

Citește și: Primele reacții ale politicienilor, după punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei

Miron Cozma s-a declarat mulţumit de faptul că Parchetul ICCJ a început urmărirea penală în dosarul Mineriadei.

”În primul rând, consider că pentru mine și mineri e o mare realizare. În sfârșit, după zeci de ani de zile am reușit tot eu – și trebuie să recunosc că nu am fost primul inițiator pentru că în 2007 eram în închisoare și am ieşit la 1 decembrie 2007, după cum știți – să fac o acțiune la CEDO tocmai pe ideea oprobiului public pe care ni l-am atras zeci de ani de zile și eu, și minerii din cauza evenimentelor din iunie 1990 și pentru că nici până la momentul acela, mă refer la anul 2008, evenimentele tragice din 1990 nu au fost judecate și vinovații nu au răspuns pentru faptele lor. Pe cale de consecință, CEDO decide în 2010 acceptarea mea – împreună cu dosarul lui Doru Mărieș și dosarul lui Marin Stoica, victimă la TVR – să se cumuleze și să se facă o acțiune comună. Ea a fost acceptată, după cum știți, decizia CEDO a ajuns la Înalta Curte și bineînțeles a început de către Procuratura Generală, demersurile pentru anchetarea celor vinovați pentru evenimente”, a spus fostul lider al minerilor.

Citește șiMINERIADELE au arătat lumii o Românie sălbatică și neguvernabilă

Miron Cozma a adăugat că a fost citat, telefonic, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și că joi se va prezenta pentru a primi citația oficială și să afle în ce calitate este citat. El a mai spus că, cel mai probabil, va fi citat în calitate de suspect.

“Eu ieri (marți – n.r.) am fost citat telefonic de către Procuratura Generală și mâine (n.r. – joi) am să merg acolo și voi lua citația oficială pentru că nu pot să cred tot ceea ce mi se spune pe telefon. Voi fi prezent mâine (joi – n.r.) la Parchetul General pentru a lua citația în calitatea pe care mi-o conferă, cel puțin din câte mi s-a spus, e o calitate de suspect și mi se pare normal ca nici măcar Miron Cozma să nu fie crezut până la urmă, că ăsta e rolul anchetei, ca toată lumea să își probeze nevinovăția și bineînțeles să răspundă de faptele lor în instanță”, a conchis Cozma.

Citeşte şi: Iliescu şi Măgureanu, audiaţi în dosarul Mineriadei

Fostul președinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității, respectiv reprimarea violentă a manifestației din Piața Univeristății, urmată de moartea a patru persoane și rănirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ.

Fostul președinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității, respectiv reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, urmată de moartea a patru persoane și rănirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ, În același dosar i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect și fostului șef al SRI, Virgil Măgureanu. În același timp, pentru fostul ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu procurorii au trimis o solicitare la Cotroceni de încuviințare a punerii sub acuzare. 

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă