17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMișcare împotriva fumatului în localuri, de Ziua Naţională

Mișcare împotriva fumatului în localuri, de Ziua Naţională

O mișcare împotriva fumatului în localuri, cu titlul „Nu mai merg în localuri în care se fumează” se va desfăşura de Ziua Naţională, ca măsură pentru prevenirea incendiilor şi îmbolnăvirii cauzate de fum.

Mișcarea a fost organizată pe rețeaua de socializare Facebook și peste opt mii de oameni vor refuza să meargă în localuri în care se fumează, în data de 1 decembrie.

„E timpul să afle și ei că nu se mai poate așa! Este prea mult fum în baruri, cluburi și în unele restaurante. Există țări unde se aplică acestă regulă de a nu fuma în spații publice și nu este nicio problemă. Hai să aplicăm și noi acesta regulă! Hai să știe câți de mulți suntem!”, au scris iniţiatorii mişcării.

Pe pagina de Facebook a evenimentului, susţinătorii au scris că interzicerea fumatului în spaţii publice ţine de demnitatea umană. „Mi-e foarte dificil să stau în orice incintă unde se simte fumul de țigară şi mi se pare complet nedrept ca pentru mine, care am optat să nu fumez, să nu pot intra undeva, de teamă că nu pot sta de fum”, Şi pe stradă când cineva fumează este deranjant. Sănătatea în primul rând contează” şi „Este trist că facem parte din Uniunea Europeană şi nu se respectă regulile… Se dă șpagă si se închid ochii”, au scris oamenii.

Pe de altă parte, alţi oameni au criticat mişcarea şi au spus că patronii localurilor trebuie să aibă puterea să declare spaţiile pentru fumători sau nefumători.

„Aveți picnic și mese acasă. Nu vă obligă nimeni să ieșiți în oraș”, „Eu am dreptul să fumez unde vreau eu la fel cum ai şi tu dreptul să nu fumezi unde vrei tu. Nu îţi convine, stai acasă din punctul meu de vedere” şi „dacă se interzice fumatul în localuri, libertatea unui fumător este prejudiciată”, au scris internauţii care s-au declarat împotriva mişcării.

Senatul a adoptat, în luna martie, un proiect de lege care interzice total fumatul în spaţiile publice. Între 10 şi 12 noiembrie, propunerea legislative se află pe ordinea de zi a Comisiei pentru sănătate şi familie a Camerei  Deputaţilor, potrivit site-ului official al instituţiei.

Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spațiul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, ale instituțiilor și unităților de învățământ, precum și în unitățile sanitare de stat și private.

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă