13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMişcarea de Tineret 64 de Comitate cere eliberarea lui Beke Istvan...

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate cere eliberarea lui Beke Istvan Attila, în faţa Ambasadei României din Budapesta

Aproximativ 200 de membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate din Ungaria (HVIM) s-au adunat, duminică, în faţa ambasadei României la Budapesta, în semn de solidaritate cu Beke Istvan Attila, arestat sub acuzaţia că plănuia să confecţioneze un dispozitiv exploziv pe care să-l detoneze de Ziua Naţională a României, relatează MTI, citat de Mediafax.

Unul din liderii mişcării, Gyorgy Gyula Zagyva, a susţinut că este “clar” că autorităţile române nu au nicio dovadă împotriva lui Beke. Mai mult, el susţine că operaţiunea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) care a condus la arestarea lui Beke a avut ca scop intimidarea maghiarilor şi blocarea iniţiativelor care vizează autonomia maghiară din Transilvania.

Citeşte şi: Peste 800 de oameni fac MITING în COVASNA, în apărarea lui Beke Istvan Attila, acuzat de TERORISM

Zagyva a precizat că este responsabilitatea tuturor ungarilor să-l susţină pe Beke, liderul HVIM din Târgu Secuiesc, şi le-a cerut manifestanţilor să distribuie subiectul pe reţelele de socializare, pentru ca Beke să fie eliberat.

HVIM, care se descrie drept mişcare “naţionalistă radicală”, a afirmat marţi, în ziua arestării lui Beke, că organizaţia sa din Ţinutul Secuiesc a fost expusă la “hărţuiri derutante şi calomnie din partea serviciilor secrete”. În timpul percheziţiilor domiciliare autorităţile nu au găsit altceva decât “steaguri, tricouri, petarde de Revelion, un accesoriu optic pentru Airsoft şi un artificiu pentru tort”, a precizat HVIM.

Mişcarea radicală, al cărei nume se referă la numărul de comitate pe care le avea Ungaria Mare, înainte de Tratatul Trianon, a avertizat că, din cauza “calomniilor absurde”, se va adresa tribunalelor internaţionale, presei internaţionale şi organizaţiilor pentru drepturile omului.

Anchetatorii l-au reţinut pe Beke Istvan Attila pe 1 decembrie, în jurul orei 04.00, pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive. Ulterior, cetăţeanul român de etnie maghiară a fost adus la sediul DIICOT central pentru audieri şi a fost arestat de Curtea de Apel Bucureşti.

Citeşte şi: Referat: Beke Istvan plănuia atentatul terorist din luna octombrie. Vorbea despre pizza când se referea la explozibil

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a arătat, într-un comunicat de presă, că bărbatul reţinut, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste “Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

“În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva românilor şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului «Ţinut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, în localitatea Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, a precizat DIICOT.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile din Covasna, la imobilul folosit de Beke Istvan Attila, sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT au făcut, în noaptea de luni spre marţi, mai multe percheziţii care au început ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestările organizate de Ziua Naţională a României.

Anchetatorii îi monitorizau însă din octombrie pe Beke Istvan Attila (40 de ani), membru al formaţiunii extremiste “Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, şi complici ai acestuia, fiind astfel percheziţionat şi locul în care existau informaţii că acesta ar avea numeroase articole pirotehnice şi chiar materiale explozive.

Citeşte şi: ATENTAT TERORIST, dejucat la Târgu Secuiesc. Autorul a fost ARESTAT

Anchetatorii au găsit la percheziţii 210 materii explozive de categoriile II şi III, dispozitive electronice de iniţiere, temporizor al impulsurilor electronice, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte folosite de conductorii de blindaje militare, precum şi un amplificator de imagine.

Beke Istvan Attila nu apucase să asambleze materiile explozive şi dispozitivele atunci când au avut loc percheziţiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziţie şi cu acţionare de la distanţă, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Bărbatul amenajase şi un poligon de tragere, însă nu au fost găsite şi arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziţii şi aproximativ 400 de articole pirotehnice.

În acest caz, procurorii au fost sprijiniţi de Serviciul Român de Informaţii, acţiunea fiind efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă