18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialMită în găini şi ouă pentru magistraţii de la Suceava

Mită în găini şi ouă pentru magistraţii de la Suceava

 

Un judecător din Rădăuţi, un procuror de la Parchetul Tribunalului Suceava şi un om de afaceri au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind anchetaţi pentru că au luat mită ca să emită hotărâri favorabile în cazuri de restituiri de proprietăţi confiscate de regimul comunist.Potrivit procurorilor DNA, mita consta de multe ori în sume mici de bani, vacanţe la mare, o ciocolată, carne de porc, ouă, găini sau miere de albine.

Principalele infracțiuni pentru care au fost reținuți magistrații Bogdan Bărbuță și Dumitru Dâmbu, ca și omul de afaceri Constatin Babiuc sunt infracțiuni de trafic de influență, luare de mită, șantaj, abuz în serviciu. În acest caz de corupţie s-a început urmărirea penală şi faţă de alte persoane. Potrivit anchetatorilor, ar fi fost date 69 de hotărâri judecătorești nelegale în dosare de restituiri.

Ce spun procurorii

Potrivit anchetatorilor DNA, în intervalul 22 martie 2005-18 octombrie 2005, Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, a pronunţat, sprijinit de omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril, un număr de 69 de hotărâri judecătoreşti cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii. Prin aceste hotărâri, lui Babiuc Constantin Gavril i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4.000.000 lei. Suprafaţa respectivă era iniţial împărţită în 79 de parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv regimului de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei.

“Având în vedere această situaţie de fapt, Babiuc Constantin Gavril a întâmpinat greutăţi la dobândirea celor 79 parcele (având o suprafaţă totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.

Pentru a rezolva situaţia, Babiuc Constantin Gavril a apelat la judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică, din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, căruia i-a solicitat – iar acesta din urmă a acceptat să emită 69 de hotărâri judecătoreşti.

Hotărârile sus-menţionate au fost emise de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică cu nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare.   

Cele mai citite

Bulgaria va avea avioane F-16 mai bune ca ale României și le va asigura mentenanța în țară

Bulgaria va avea avioane de luptă F-16 Block 70 și le va asigura mentenanța la o uzină din țară, fără să fie nevoită să...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

Ceremonia de finalizare a studiilor: Tradiții și simboluri ale maturității academice

Momentul absolvirii marchează o etapă definitorie în viața oricărui student, fiind punctul culminant al anilor de studiu și dedicare. Este ziua în care tradiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă