10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMiting aviatic, la 100 ani de la primul zbor al lui Aurel...

Miting aviatic, la 100 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu (VIDEO)

Autoritatile din orasul hunedorean Geoagiu au organizat, duminica, un miting aviatic in satul Aurel Vlaicu, fost Bintinti, la o suta de ani de cand inventatorul roman a zburat pentru prima data cu un planor construit de el, transmite NewsIn (video NewsIn).

In satul natal al pionierului aviatiei mondiale, pilotii Aeroclubului Romaniei si ai Aeroclubului "Constantin Manolache" din Deva l-au omagiat pe Aurel Vlaicu survoland localitatea cu aeronave usoare. Este de remarcat si omagiul adus de aviatia militara, prin batalionul de la Campia Turzii, de unde au decolat trei supersonice MIG 15 si trei elicopetere PUMA care au trecut in zbor pe deasupra casei memoriale. La eveniment au participat si elevi-piloti ai Aeroclubului din Deva.

S-au implinit 100 de ani de cand Aurel Vlaicu, unul dintre cei trei pionieri ai aviatiei romanesti (alaturi de Traian Vuia si Henri Conda), s-a ridicat pentru prima data de la sol, la comenzile unui planor conceput si construit de el insusi. Ulterior, a construit trei modele de avion. Cu "Vlaicu nr. 2" a castigat, in 1911, numeroase premii la concursul din localitatea austriaca Aspern. O macheta partial functionala a aparatului a fost expusa si chiar a rulat pe strazile din localitate.

Comandantul-adjunct al Aeroclubului Deva, Gratian Tinc, a citit, cu ocazia manifestarilor organizate de Primaria orasului Geoagiu, de care apartine satul Aurel Vlaicu, ce scria in epoca ziarul vienez Neue Freie Presse: "Minunate si curajoase zboruri a executat romanul Aurel Vlaicu, pe un aeroplan original, construit chiar de zburator, cu doua elici, intre care sade aviatorul. De cate ori se rasucea (vira) masina aceasta in loc, de parea ca vine peste cap, lumea rasplatea pe roman cu ovatii furtunoase, aclamandu-l cu entuziasm de neinchipuit".

Sute de persoane au asistat la mitingul aviatic de la Aurel Vlaicu. 

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă