13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMiting de susținere pentru conducerea Operei Naționale București

Miting de susținere pentru conducerea Operei Naționale București

Mai mulți artiști ai Operei Naţionale Bucureşti (ONB) au participat, miercuri, la un miting de susţinere pentru actuala conducere a instituţiei, informează Agerpres.

Un eveniment similar a avut loc și marți, în semn de susținere a coregrafului și balerinului Johan Kobborg, care a demisionat de la conducerea baletului operei, după un conflict cu Tiberiu Soare, numit, în 4 aprilie, director general interimar. Ulterior, ministrul Culturii l-a numit pe Vlad Conta director general interimar al ONB, iar Soare a devenit adjunct. 

Susţinătorii lui Conta şi Soare, spectatori, artişti şi membri din personalul auxiliar de la Operă, au adus pancarte cu inscripţii precum „Vlad Conta şi Tiberiu Soare – profesionalism şi onestitate”, „Make Music Not War” sau „Publicul meloman salută conducerea ONB”. 

Citește și: Manifestații pro și contra coregrafului Kobborg, la Opera Națională

“Suntem aici pentru a duce mai departe acest mamut care de ceva vreme s-a blocat în tot felul de lucruri care fac să nu se mişte nimic”, a spus basul Mihnea Lamatic. “Noi nu ne războim între noi”, a adăugat el. 

O parte dintre cei prezenţi au vorbit şi despre diferenţele de salarizare între artiştii români şi cei străini. „Se creează o discrepanţă, o discriminare între unii şi alţii”, a declarat Constantin Şorop, şef organizare serviciu Resurse Umane, adăugând că situaţia aceasta din balet s-ar putea rezolva, sub noua conducere. 

În faţa Operei au venit miercuri şi balerini români care au spus că au fost „discriminaţi” sub conducerea lui Johan Kobborg. Vlad Toader, prim-balerin, a spus că, după eventuala plecare a lui Kobborg, situaţia la baletul Operei nu se va schimba. Întrebat dacă s-a simţit discriminat, acesta a răspuns: „În aceşti doi ani de când a venit domnul Kobborg, sincer, da. Balerinii români au fost daţi deoparte”. 

Citește și: UPDATE. Coregraful și balerinul Johan Kobborg a demisionat de la Opera Națională București

„Noi am fost aici dintotdeauna. Dânsul (Johan Kobborg – n.r.) a venit şi şi-a ales echipa. Noi am fost aici şi vom fi în continuare aici. Nu e nimeni de neînlocuit”, a adăugat prim-balerinul. 

Irina Iordăchescu, prim-solist al Operei Naţionale, a spus că Vlad Conta şi Tiberiu Soare „s-au îngrozit de ce au găsit” atunci când au venit la conducerea ONB.

Citește și: Scandal la Opera Națională. Tiberiu Soare nu mai este director general interimar. Cine vine în locul său

Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă