13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMitropolitul Ardealului, audiat în dosarul lucrărilor științifice scrise în închisoare. Îl poate...

Mitropolitul Ardealului, audiat în dosarul lucrărilor științifice scrise în închisoare. Îl poate înfunda pe Becali?

Mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza a fost citat, luni, a Direcția Națională Anticorupție (DNA) luni, ca martor în dosarul lucrărilor științifice scrise în închisoare.

La ieșirea din DNA, Mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza, a refuzat să dea detalii despre audierea sa legată de avizarea lucrării științifice “Iubirea milostivă și mântuitoare”, scrisă de George Becali în penitenciar, operă care i-a adus deținutului reducerea pedepsei cu 30 de zile. 

Detaliile legate de audierea mitropolitului le-a dat avocatul acestuia, Daniel Ionașcu. Apărătorul a declarat presei că prelatul nu a recomandat cartea lui Becali, ci i-a dat binecuvântarea la rugămintea unor călugări de la Muntele Athos. “De fapt, un călugăr i-a cerut binecuvântarea pentru carte, nu domnul Gigi Becali. Binecuvântarea s-a dat pentru scrierea lucrării, nu pentru cartea scrisă”. Singura donație făcută de Becali pentru binecuvântarea respectivă  ar fi fost doar cartea dăruită de Becali, a precizat avocatul. 

“Cercetarea procurorilor se face pentru celelalte cărți, nu pentru cartea pentru care s-a dat binecuvântarea. IPS nu a făcut vizita la penitenciar special pentru dl Becali, ci și pe alți deținuți” a spus avocatul Daniel Ionașcu. Avocatul a ținut să precizeze că Gigi Becali este un bun creștin.

George Becali a scris cinci cărți în penitenciarul Poarta Albă, beneficiind, în total, de reducerea pedepsei cu 150 de zile. Dintre cele cinci cărți, două au conținut religios. În afară de  “Iubirea milostivă și mântuitoare”, Becali a semnat și lucrarea  “Muntele Athos, Patria ortodoxiei”, pentru care recomandarea a fost dată de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Mitropolitul Ardealului Laurențiu Streza a coordonat una dintre cele cinci lucrări științifice scrise de Gigi Becali în pușcărie. Astfel, în baza lucrării coordonate de Mitropolitul Streza (“Iubirea milostivă și mântuitoare”), Becali a beneficiat de eliberarea din închisoare cu 30 de zile mai devreme. Pentru lucrările sale, Becali a beneficiat, în total, de 150 de zile de reducere a pedepsei și a ieșit din închisoare. El a fost deja audiat de procurorii anticorupție, tot ca martor,  în legătură cu  redactarea lucrărilor sale.

Procurorii anticorupție îi audiază atât pe autorii lucrărilor științifice redactate în închisori, cât și pe profesorii universitari care le-au avizat. De asemenea, vor fi citați pentru audieri responsabili de la editurile care au publicat lucrările, precum și responsabili din sistemul penitenciar care au făcut recomandări pentru reducerea pedepselor în baza lucrărilor elaborate de deținuți. 

Prima verificare a lucrărilor științifice redactate în închisori a fost făcută de ministrul Justiției, Raluca Alexandra Prună. În ianuarie 2016, ministrul Prună declara: “Din 2007 până în 2010 am avut o lucrare pe an. În 2011 sunt trei lucrări, în 2012 – șase, în 2013 sunt 11 lucrări, în 2014 sunt 69 și în 2015 se atinge un vârf – 331 de lucrări științifice. E o procedură care cere ca persoana care dorește să scrie o lucrare, să atașeze cererii sale o recomandare scrisă de un profesor universitar care atestă importanța temei pentru domeniul respectiv”.

Ulterior, Ministrul a promovat o ordonanță de urgență prin care s-a suspendat reducearea pedepsei cu 30 de zile pentru o lucrare elaborată în penitenciar. 

Tot în luna ianuarie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au sesizat din oficiu în cazul lucrărilor scrise de deţinuţi. S-a început urmărirea penală “in rem” (pentru faptă), existând suspiciuni cu privire la săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.

Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu, întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane, care ar fi acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie eliberate condiţionată.

Citește și: George Becali, audiat la DNA, în dosarul ”Scriitorilor din pușcării”. Ce precizări a făcut la ieșire

Într-un comunicat de presă din 12 ianuarie 2016, DNA preciza „Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi fost implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanţă ştiinţifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării şi fără a cunoaşte viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică şi ar fi fost folosite, uneori, în aceeaşi formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter ştiinţific”. 

DNA a menţionat că alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări şi să le includă în evidenţa unor conferinţe ştiinţifice internaţionale, în condiţiile în care activitatea de elaborare desfăşurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare. Reprezentanţii unor edituri ar fi acceptat, conform DNA, publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea ştiinţifică a acestora şi interesul pieţei de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obişnuit. 

Citește și: Becali, după audierea la DNA: Martor am venit, martor plec

DNA a mai subliniat că aceste împrejurări au dat naştere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conţinut deciziile instanţelor (în luna decembrie anul trecut, doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins ştiinţifice).

 

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă