15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMiza unei mite de 3 milioane de euro. FENECHIU apare în dosarul...

Miza unei mite de 3 milioane de euro. FENECHIU apare în dosarul lui Gruia Stoica- Vezi REFERATUL PROCURORILOR, CU INTERCEPTĂRI

UPDATE

Gruia Stoica a fost arestat 29 de zile de instanta Curtii de Apel Bucuresti pentru că a vrut să câştige o licitaţie de 100 de milioane de euro, în dauna CFR Marfă.

_________

Procurorii anticorupţie l-au reţinut pe omul de afaceri GRUIA STOICA pentru că a dat 3.000.000 de euro, prin intermediul avocatului Doru Boştină, pentru a câştiga o licitaţie de peste 100 de milioane de euro în dauna CFR Marfă.

Citeşte şi: Cu ce AVERE merge Fenechiu la închisoare

În convorbirile interceptate apare şi numele fostului ministru al Transporturilor , Relu Febechiu, aflat acum  într-o situaţie dificilă deoarece aşteaptă decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul “Transformatorul”, in care instanţa de fond l-a condamnat la 5 ani închisoare cu executare.

Curtea de Apel Bucureşti decide astăzi dacă îl arestează pe Gruia Stoica pentru 29 de zile.

Reamintim că omul de afaceri a încercat să cumpere CFR Marfă, privatizare eşuată. Deşi a fost  susţinut de premierul Victor Ponta,  Stoica nu a reuşit să facă rost de bani pentru a cumpăra societatea CFR Marfă. 

La licitaţia pentru un contract de peste 100 de milioane de euro, organizată de Complexul Energetic Oltenia  pentru transportul cărbunelui către termocentrale, s-au înscris două societăţi care s-ar fi putut califica pentru câştigarea licitaţiei şi anume CFR Marfă şi Grupul Feroviar Român (GFR) al lui Gruia Stoica. 

Stoica, prin intermediul avocatului Doru Boştină, a pus la bătaie 3 milioane de euro pentru a afla de la directorul general al CFR Marfă, Dragoş Alexandru Drăghici, ce sumă va oferta la licitaţie. În baza acestei informaţii, Stoica avea intenţia să ofere o sumă puţin mai mică pentru a câştiga licitaţia.

Directorul CFR Marfă, Drăghici, nu ar fi acceptat mita şi nici ca CFR Marfă să piardă licitaţia, iar disputele i-ar fi provocat un accident cerebral, motiv pentru care ar fi fost internat la spital.

DNA l-a pus sub învinuire pe Gruia Stoica, preşedintele Grampet Group, din care face parte şi Grupul Feroviar Român,  pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă şi a cerut arestarea preventivă a acestuia.

Avocatul Doru Cătălin Boştină dinn Baroul Ilfov este învinuit pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, are interdicţia de a părăsi ţara. DNA nu a cerut arestarea acestuia deoarece a colaborat cu anchetatorii.

Desfăşurarea evenimentelor

*În luna mai 2013, S.C. Complexul Energetic Oltenia (C.E.O.) S.A. Târgu Jiu, a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei,  fără TVA(195.079.200 pentru S.E. Turceni, 105.414.600 pentru SE Craiova II şi 172.574.610 pentru S.E. Işalniţa), iar durata contractuală era de 36 de luni,începând cu data de 01.02.2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau „cel mai mic preţ” sau „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.

*La data de 17.01.2014, S.C. C.E.O. S.A. a transmis invitaţii de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) către S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă”(în continuare C.F.R. Marfă),  SC U T SA Voluntari,  SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti,  SC S I SA Bucureşti şi S.C. DB S R România S.R.L. Timişoara. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale dispuse să ia parte la  procedura de licitaţie era data de 29.01.2014, ora 12:00.

*La 20.01.2014,  C.F.R. Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând S.C. C.E.O. S.A., sens în care a solicitat eliberarea documentaţiei de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

*La data de 22.01.2014, Stoica Gruia, persoană ce controlează S.C. Grup Feroviar Român S.A. Bucureşti, membră a grupului Grampet,  a purtat discuţii cu învinuitul Boştină Doru-Cătălin, avocat în cadrul Baroului Ilfov,  căruia i-a trasat sarcini referitoare la modul de acţiune în vederea adjudecării la un preţ avantajos pentru S.C. Grup Feroviar Român S.A. a contractului de transport de cărbune.

Cum se aranjează licitaţiile: se caută supapele pentru intrarea la persoanele influente

Iniţial, inculpatul Stoica Gruia l-a întrebat pe învinuitul Boştină Doru Cătălin dacă, se mai află în relaţii bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor din anul 2013 („Zi-mi şi mie tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Găurean”).

Urmarea a răspunsului afirmativ al învinuitului Boştină Doru Cătălin, Stoica Gruia a continuat, fiind interesat cât de bine îl mai struneşte pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare”(n.n. referire la, directorul general al C.F.R. Marfă, Drăghici).

Învinuitul, Boştină Doru Cătălin nu a fost capabil să ofere un răspuns concret dar a promis că se va ocupa”.

 

Interceptări din data de 22 ianuarie 2014-Stoica : ” Cine e mai influent acolo, FENECHIU sau GĂUREAN?”

 

Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, FENECHIU sau GĂUREAN?(n.n. referire la fostul ministru al Transporturilor Fenechiu Relu)

Boştină Doru-Cătălin: FENECHIU nu mai are cum…

Stoica Gruia: Aşteptăm! GĂUREAN era omul lui. Deci  după ce… îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.

Boştină Doru-Cătălin:Da. Da.

Stoica Gruia: Propunerea este că a mai avut un contract.

Boştină Doru-Cătălin:Da

Stoica Gruia: Asta înseamnă scurt….

Boştină Doru-Cătălin: Mă ocup ?!

Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie să…., deci, trebuie să aflăm…ştii tu…

 Imediat după această convorbire, prima persoană contactată de Boştină pentru cumpărare de influenţă a fost Călin Bogdan Găurean cu care a stabilit o întâlnire.

 

 Stoica l-a pus pe Boştină să-l ameninţe cu “un colonel ANI” pe directorul CFR ,  care “e un dobitoc” pentru că nu vrea să-l ajute să câştige licitaţia

 

Consecutiv încheierii convorbirii telefonice de către avocatul Boştină , inculpatul Gruia Stoica şi-a manifestat nemulţumirea cu privire la relaţia interpersonală pe care o are cu numitul Drăghici Dragoş – Alexandru, directorul general al C.F.R. Marfă, şi totodată reticenţa că învinuitul Boştină Doru Cătălin va reuşi în demersurile sale infracţionale:Ăla de la CFR MARFA are atâta mândrie în (foloseşte cuvinte obscene) lui, e atât de dobitoc, încât nu ştiu ce o să faci”.

În contextul aceleiaşi discuţii, învinuitul Boştină Doru Cătălin a revenit la subiectul iniţial şi i-a cerut inculpatului Stoica Gruia lămuriri suplimentarea  referitoare la subiectul pe care urma să îl abordeze la întâlnirea de ziua următoare cu numitul Găurean Călin-Bogdan: „Deci, de la GĂUREAN ce trebuie să mai aflu dacă mai are controlul trebii? De la GĂUREAN trebuie să aflu dacă mai e în controlul trebii? Acolo la MARFĂ?”. În referire la acest aspect, inculpatul Stoica Gruia i-a detaliat lui  Boştină Doru Cătălin care era de fapt scopul intervenţiei sale pe lângă numitul Găurean Călin-Bogdan anume, licitaţie ce urma să fie organizată de CEO la data de 29.01.2014 şi care a avea ca obiect „un transport mare de cărbune”:

Stoica Gruia: Da. E o licitaţie peste o săptămână.

Boştină Doru-Cătălin: Da.

Stoica Gruia: Marţi.

Boştină Doru-Cătălin: Da.

Stoica Gruia:Un transport mare de cărbune.

Boştină Doru-Cătălin: Da.

Stoica Gruia: Ca boul ăsta să vină…

Boştină Doru-Cătălin: Să ştim preţul…

Stoica Gruia:Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo să trimită un om de-al meu şi să-şi vadă de treaba lui la partea asta  suntem… şpăgile. BOŞTINĂ nu te pune cu mine…cu  ăsta, că nu-i arde

Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata.

Stoica Gruia: Marţi este licitaţia! Vezi prima data dacă GĂUREAN, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el.

Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles!

Stoica Gruia:  Şi să îi facem rost!

Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata! Da. Gata domne, vorbesc cu omul!

Stoica Gruia: Nu ştie asta adevăratelea de problemele CFR MARFA! Să vedem cine a câştigat, că asta se face o singură data! (neinteligibil, cei doi în acelaşi timp) S-o spună acolo, unii nu înţeleg… (limbaj trivial)…de prost ce e…

 

MITA oferită de Stoica: “Eu vă dau 3 milioane . Dar le nu ceri o dată. Ţi le dau anual 1 milion… 1 milion

 Stoica Gruia i-a spus imperativ învinuitului Boştină Doru Cătălin că ar trebui urgentate acţiunile de influenţare ale numitului Drăghici Dragoş – Alexandru prin intermediul lui Găurean Călin-Bogdan întrucât „merită” iar eventualitatea câştigării licitaţiei de către societatea condusă de inculpatul Stoica Gruia ar asigura acestuia din urmă un confort financiar pentru următorii trei ani:

Stoica Gruia: Da, dar nu-mi fă mie lauri acum că sunt… Eu cred că noi doi trebuie să rezolvăm ceva …(neinteligibil)… şi lasă-mă să îţi fac o ofertă şi pentru ăsta. Dar du-te un pic peste el. Fă-ţi un pic timp pe chestia asta.

Boştină Doru – Cătălin: Da.

Gruia Stoica: Dacă omul are timp ăsta, du-te chiar astăzi peste el, vezi că ţi-am zis că bănuiesc că merită.

Boştină Doru-Cătălin: Merită, merită, merită!

Stoica Gruia: Du-te un pic peste el.

Boştină Doru-Cătălin: Da, da.

Stoica Gruia: Am trei ani contract, asta e! …(neinteligibil)…

Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles, fără nici o problemă!

Stoica Gruia: Ii zic: Bă, ştiu şi de ăla şi de ăla! Ce-o să spună? Nu s-a putut! A fost mai bun!

Boştină Doru-Cătălin: Bă, a fost licitaţie.

Stoica Gruia: E chestia că nu îndeplinesc condiţiile. Ei au acolo în cap că eu nu îndeplinesc condiţiile.

Boştină Doru – Cătălin: Aha.

Stoica Gruia: Bă, e adevărat că nu le îndeplineşte, dar s-ar putea să le îndeplinească. Vezi cum o dai.

Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles. Da, da, da.

Stoica Gruia: Iar dacă le îndeplineşte, vreau să ştie. Asta. Din CFR cineva cunoscut merge acolo cu un singur plic, ştim şi noi despre ce este vorba, aşa… controlăm cum trebuie … trei beţe. FENECHIU şi cu ăştia nu mai…

Boştină Doru-Cătălin: Nu mai sunt în…

Stoica Gruia: Dar cu ăsta vorbeşti: Eşti în stare s-o faci sau nu?

Boştină Doru-Cătălin: Da, domne, direct. (…)

.Stoica Gruia: Să-l cheme şi să-i îi spună: Prietene, nu e în ordine aşa, nu rişti nimic, dă-te în …(limbaj trivial), am mai fost în 10000 de locuri şi nu a murit nimeni din chestia asta, da? Şi dacă pleci, pleci  fericit! Da?

Boştină Doru-Cătălin: Da, gata! Am înţeles!

Stoica Gruia: Dacă pleci, pleci liniştit, fericit şi cu asta, basta! …(neinteligibil)…a venit aia să ne dea ordine nouă.

Spre finalul convorbirii, inculpatul Stoica Gruia i-a reiterat învinuitului Boştină Doru Cătălin, oferta cu privire la suma de 3.000.000 euro, propunându-i încheierea unui contract de asistenţă juridică pentru a disimula remiterea sub aparenta formă a unor consultaţii juridice:

Stoica Gruia: Băi, zic: Vezi portretul că se vede de la distanţă?

Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata, domne. Mâine mă văd cu omul!

Stoica Gruia: Trei beţe că sunt eu pornit!

Boştină Doru-Cătălin: Da, da.

Stoica Gruia: Acum este momentul! …(neinteligibil)… Trei beţe …

Boştină Doru-Cătălin: Da. Hai, măi, ce dracu!

Stoica Gruia: Şi cu ăsta îţi fac eu o ofertă.  …(neinteligibil)…  Am lucrat, tu nu ai vrut să mai lucrezi cu mine, ok, dar eu cred că ar fi bine să îţi faci, să rezolvi, dacă contractul te ajută, nu are nimeni ce să îţi spună dacă contractul te ajută, că nu au ce. Şi vezi, fă nişte dosare undeva, nu ştiu dacă trebuie să spunem ANI, că are un frate colonel pe acolo. E sau nu e? Tu ştii?

Boştină Doru-Cătălin: Nu, dar asta ştii cum aflăm? Imediat! Si câtă influenţă!

Stoica Gruia: Mâine trebuie să mă duc în Croaţia.

 

Directorul Drăghici era inabordabil, nu şi FENECHIU. Stoica i-a trimis un SMS lui FENECHIU

 

Potrivit înţelegerii stabilite între cei STOICA şi BOŞTINĂ , acesta din urmă s-a întâlnit în data de 23.01.2014,   cu martorul Găurean Călin-Bogdan căruia i-a solicitat intermedierea unei întrevederi între inculpat şi numitul Drăghici Dragoş – Alexandru.

Martorul Găurean Călin-Bogdan i-a învederat învinuitului că nu poate da curs solicitării sale, recomandându-i  să îi comunice inculpatului că ar fi mai bine să ia legătura cu fostul ministru al Transporturilor, numitul Fenechiu Relu.

Împrejurarea la care facem referire este confirmată de declaraţiile învinuitului şi ale martorului Găurean Călin-Bogdan.

Revenind la cronologia evenimentelor, în aceiaşi zi, 24.01.2014, inculpatul Stoica Gruia a transmis un SMS către Fenechiu Relu cerându-i „5 minute” pentru o întâlnire. Fenechiu Relu, i-a răspuns că se află în Iaşi.

Nici în zilele următoare se pare că nu  a avut loc o întâlnire între cei doi însă, merită reliefată insistenţa inculpatului de a găsi orice mijloc şi orice persoană disponibilă să marşeze la planul infracţional pe care l-a conceput.

 

 Încercările inculpatului Stoica Gruia, de a afla conţinutul ofertei pe care urma să o depună CFR Marfănu au avut nici un rezultat, aspect care  de altfel nu este de natură să înlăture existenţa infracţiunii de cumpărare de influenţă, astfel că, la data de 29.01.2014, la sediul  SC CEO SA din municipiul Târgu-Jiu, au fost depuse două oferte pentru participarea la licitaţie, una aparţinând CFR Marfă şi alta aparţinând GFR Group. În aceiaşi zi, întreaga documentaţie a fost ridicată de organele de urmărire penală, urmând a fi depuse la dosarul cauzei.

 

Trebuie precizat că nu s-a putut proceda la audierea numitului Drăghici Dragoş – Alexandru întrucât în seara zilei de 23.01.2014 a suferit un atac cerebral, la acest moment aflându-se în comă, aşa cum rezultă din cuprinsul verificărilor efectuate la Spitalul Elias.

 

Concluzionând, în ce priveşte infracţiunea săvârşită de inculpatul Stoica Gruia, cu privire la care DNA  a formulat    de arestare preventivă, procurorii anticorupţie au reţinut :

La data de 22.01.2014, inculpatul Gruia Stoica i-a promis învinuitului Boştină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care acesta a lăsat să se creadă că o are, prin intermediul numitului Găurean Călin-Bogdan asupra numitului Drăghici Dragoş – Alexandru, directorul general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., în scopul divulgării de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere în cadrul licitaţiei organizate de S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. la data de 29.01.2014 şi, care avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 36 de luni, începând cu 01.02.2014,cu o valoare estimată de 473.068.410 lei,  fără T.V.A.

La data de 22.01.2014, învinuitul  Boştină Doru-Cătălin, a acceptat promisiunea sumei de 3.000.000 euro, formulată de inculpatul Stoica Gruia, lăsând să se creadă că, prin intermediul numitului Găurean Călin-Bogdan, îl poate determina pe numitul Drăghici Dragoş-Alexandru, directorul general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., ca prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să divulge preţul pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere în cadrul licitaţiei organizate de S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. la data de 29.01.2014 şi, care avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 36 de luni, începând cu 01.02.2014,cu o valoare estimată de 473.068.410 lei,  fără T.V.A.

 Motivele pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă sunt:

*Pedeapsa mai mare de 4 ani închisoare

* Pericolul ordinea publică prin modul în care a încercat să câştige o licitaţie de 100 de milioane de euro, deşi NU îndeplinea criteriile de participare la licitaţie

*Percepţia negativă care ar putea fi creată unor potenţiali investitori şi care, ar putea interpreta o eventuală impunitate a inculpatului  drept o încurajare a unor astfel de „practici infracţionale”.

*Lipsa de scrupule a inculpatului, evidenţiată de presiunea constantă generată asupra funcţionarilor CFR Marfă şi nu numai, în scopul adjudecării în mod ilegal a unor contracte care să asigure supravieţuirea societăţilor pe care le controlează.

 

 


 

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...
Ultima oră
Pe aceeași temă