8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMobilizare GLOBALĂ împotriva fraudelor cu bilete de avion

Mobilizare GLOBALĂ împotriva fraudelor cu bilete de avion

Fraudele la achiziția online de bilete de avion a mobilizat Europol, Interpol, Ameripol, forţe de aplicare a legii din Canada şi S.U.A și Poliția Română care au descins în 140 de de aeroporturi internaționale și au oprit 13 de persoane pentru verificări. 

Astfel, în posesia celor 130 de persoane oprite în urma operaţiunii au fost găsite bilete de avion ce fuseseră cumpărate în baza unor date de cărţi de credit sustrase, se arată într-un comunicat al Poliției Române. 

Potrivit statisticilor, cea mai rapidă creştere în infracţionalitatea din domeniul tranzacţiilor online a fost înregistrată în ceea ce priveşte achiziţionarea online de bilete de avion, în baza unor date de cărţi de credit obţinute ilegal, adesea prin infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice.

Fraude de 1 miliard de euro

Ca urmare a acestor infracţiuni, companiile aeriene au înregistrat pierderi estimate la 1 miliard de euro, fiind prejudiciaţi şi cetăţeni nevinovaţi, cărora le-au fost sustrase datele cărţilor de credit.

Având în vedere că infracţiunile din acest domeniu sunt complexe şi globale şi vizează grupări de criminalitate organizată, a fost necesară o comunicare bună între companiile de trafic aerian, băncile care emit carduri, I.A.T.A. ( International Air Transport Association), precum şi între forţele de aplicare a legii.

Colaborarea dintre forţele de aplicare a legii, sectorul privat şi organizaţiile internaţionale s-a îmbunătăţit, astfel că, în acest an, a fost posibil să se acţioneze în 140 de aeroporturi din 5 continente (Europa, Asia, Australia, America şi Africa), respectiv în 49 de ţări, dintre care 25 numai în Europa.

Pe parcursul desfăşurării operaţiunii, 38 de companii, dintre care 33 de companii aeriene şi 5 agenţii de turism din Europa au raportat forţelor implicate diferite incidente.

Operaţiunea a fost sprijinită de autorităţile emitente de carduri, de Perseus şi I.A.T.A. care au pus la dispoziţia forţelor de aplicare a legii informaţii, pentru a putea fi confirmate suspiciunile de fraude în achiziţionarea online de bilete de avion.

De asemenea, Eurojust şi Frontex au sprijinit operaţionea, detaşând ofiţeri în 12 aeroporturi din Europa.

La centrul de comandă de la Europol, reprezentanţi din sectorul privat, respectiv companii aeriene şi companii de cărţi de credit au conlucrat pentru a identifica tranzacţiile care li se păreau suspecte şi pentru a sesiza forţele angrenate în operaţiune.

Europa, fruntașă la frauda cu bilete de avion

Astfel, pe parcursul operaţiunii, au fost raportate 222 de tranzacţii suspectate de fraudă, dintre care 163 în Europa, 23 în Asia Pacific, 18 în America Latină şi 18 în Canada.

În urma verificărilor, 130 de persoane au fost oprite, acestora interzicându-li-se îmbarcarea, pentru a fi audiate de poliţie. Dintre acestea, 101 au fost în Europa, 11 în Asia Pacific, 10 în America Latină, 2 în S.U.A. şi 6 în Canada.

Frauda, paravan pentru alte infracțiuni

Poliția Română subliniază că, în multe cazuri, acest gen de infracţiuni sunt comise pentru a facilita comiterea de alte infracţiuni, cum ar fi traficul de fiinţe umane, migraţia ilegală, contrabanda, traficul de droguri, fraudele, criminalitatea informatică sau terorismul.

Ofiţerii de la Centrul Europol de Combatere a Criminalităţii Informatice din Europa  au fost prezenţi în Singapore şi Bogota, Europol detaşând ofiţeri şi la Atena, Londra, Madrid şi Paris, pentru a oferi sprijin prin accesul direct la bazele de date şi la instrumentele de analiză.

,,Această operaţiune a fost punctul culminant a mai multor luni de planificare meticuloasă între Europol şi agenţiile de aplicare a legii, cele ale justiţiei şi de frontieră, companiile aeriene şi cele emitente de carduri şi este exemplul perfect pentru a demonstra că forţele noastre combinate pot destructura grupările de criminalitate infracţională implicate în fraude la nivel macro şi alte infracţiuni grave. Alături de partenerii noştri, intenţionăm să dezoltăm cooperarea şi noi metode pentru a lupta cu acest gen de infracţionalitate” a declarat Wil van Gemert, directorul adjunct al Operaţiunilor Europol.

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...

“Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public și să explice toate aceste acuzații”, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu

"Domnul Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public, în fața presei, și să explice toate aceste acuzații", a declarat liderul PSD, premierul Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă